Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street trapt lager af door ontslagrondes

Wall Street trapt lager af door ontslagrondes
23 jan 2009 om 14:00

Amerikaanse beleggers zijn voorbeurs somber gestemd. Na Microsoft kondigden ook Harley Davidson en Toyota ontslagrondes aan, en de cijfers van General Electric en Xerox zijn weliswaar niet desastreus, maar nopen tevens niet tot ongeremd enthousiasme. De Dow Jones (-1,72%) en de Nasdaq (-0,94%) openen naar verwachting fors lager.

Bedrijfsnieuws

Het voor Nederland belangrijkste bedrijfsnieuws kwam vanochtend van farmaciegigant Pfizer, dat overnamegesprekken voert met branchegenoot Wyeth, zo meldt de Wall Street Journal. Pfizer zou meer dan 60 miljard dollar voor het bedrijf willen betalen. Door de onrust op de financiële markten is de kans echter klein dat de overname snel rond is.

Eerder deze maand werd bekend dat Wyeth de Nederlandse farmaceut Crucell wil overnemen. Deze overname is volgens sommige analisten bij dezen op losse schroeven komen te staan, anderen denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. De koers van het aandeel Crucell (zie grafiek) reageerde in ieder geval stevig op het nieuws.

General Electric maakte vandaag zijn kwartaalcijfers bekend. In de laatste drie maanden van 2008 heeft het grootste bedrijf van de wereld een winst gemaakt van 3,65 miljard dollar, 46 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De resultaten van General Electric zijn in de lijn der verwachting.

General Electric verwacht dat 2009 ‘een extreem moeilijk jaar gaat worden’. Het bedrijf heeft echter ‘hard gewerkt aan het versterken van de liquiditeitspositie’. Het wil dan ook gewoon zijn eerder voorgestelde dividend van in totaal 1,24 miljard dollar uitkeren.

Xerox heeft in het vierde kwartaal van 2008 zijn nettowinst zien dalen van 382 naar 1 miljoen euro. De fabrikant van kopieerapparaten en printers behaalde een winst per aandeel van 30 cent, exclusief kosten voor reorganisatie en afschrijvingen. Analisten rekenden vooraf op een winst van 34 cent per aandeel.

Harley Davidson
heeft in het vierde kwartaal van 2008 een winst van 77,8 miljoen dollar, of 34 cent per aandeel, geboekt. De motorfabrikant zag het nettoresultaat daarmee 58 procent dalen tegenover dezelfde periode in 2007. Tegenvallende verkopen liggen ten grondslag aan de zwakke cijfers. In reactie op de omzetcijfers wil Harley Davidson in 2009 en 2010 in totaal 1.100 banen schrappen.

Toyota overweegt het schrappen van circa 1.000 banen in Amerika en Groot-Brittannië. De grootste autofabrikant van de wereld wil wegens tegenvallende verkopen gaan snijden in de productie.

“Er zijn nog geen definitieve beslissingen genomen, de huidige marktomstandigheden dwingen ons nog niet om werknemers te ontslaan”, zo meldde een woordvoerder. Toyota wil waarschijnlijk door middel van vervroegde uittreding en het niet verlengen van tijdelijke contracten de personeelsreductie doorvoeren.

Europa

De Europese economie krabbelt ietwat op, maar is nog lang niet uit het dal. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector van de eurozone kwam in januari uit op 42,5. In december noteerde de graadmeter, die bij een stand lager dan 50 duidt op een negatieve groei van de sector, nog 42,1. De index van de industriesector steeg van 33,9 naar 34,5. Beide cijfers duiden echter nog steeds op een forse krimp, zo schreef onderzoeksbureau NTC.

Financieel topman Hans Dieter Pötsch van Volkswagen heeft vandaag in diverse Duitse media aangegeven dat zijn concern een verlies in het eerste kwartaal vreest. Volkswagen, de grootste Europese autoproducent, kampt met tegenvallende autoverkopen. Het bedrijf zal dit jaar 10 procent minder auto’s verkopen, en voert binnenkort werktijdverkorting in bij zijn Duitse fabrieken.

In Amsterdam noteert de AEX-index op dit moment 229,97 punten, een verlies van 2,33 procent. Vooral financials als ING (-8,9%) en Aegon (-9,8%) krijgen er van langs. KPN (+1,75%) is op dit moment de enige stijger. De CAC40 (-2,36%) en de DAX (-2,39%) laten eenzelfde beeld zien.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.