Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs euforisch dankzij ING

Amsterdamse beurs euforisch dankzij ING
26 jan 2009 om 17:51

De financiele sector kende vandaag een enorme opleving. Als gevolg van de forse winsten van ondermeer ING en Aegon sloot de Amsterdamse handelsvloer dik in de plus. De AEX stijgt met 5,87 procent naar 247,88 punten. De AMX doet het iets rustiger aan en wint 1,15 procent.

ING weet ogen op zich gericht

De schijnwerpers waren vandaag zondermeer gericht op ING dat vanochtend met cijfers kwam. De bank verwacht over 2008 een nettoverlies van 0,4 miljard euro te hebben geleden. De bankdivisie heeft nog een winst van 0,5 miljard gemaakt, maar door een verlies van 0,9 miljard op de verzekeringsactiviteiten sluit ING 2008 toch in de rode cijfers af. Met de reorganisatie hoopt ING 1 miljard euro te besparen. 

De bank krijgt steun van de overheid, ziet zijn CEO vertrekken, schrapt 7.000 banen, zal onderdelen afstoten om nieuw kapitaal te vergaren en gaat het extra krediet verlenen onder druk van de Nederlandse overheid. Aandeelhouders waren blij met de verstrekte informatie. Zij hadden de problemen bij ING schijnbaar groter ingeschat want het bankaandeel maakte een enorme koerswinst door.

Philips lijdt eveneens verlies

Philips kondigde evenals ING voorbeurs aan dat het over 2008 rode cijfers moest schrijven. Het elektronicaconcern verloor in het vierde kwartaal 1,5 miljard euro, waardoor het jaarverlies uitkomt op 186 miljoen euro. In 2007 werd er nog een winst van 4,16 miljard euro gerealiseerd. Voor 2009 verwacht het bedrijf niet meteen beterschap, het zet zijn aandeleninkoopprogramma stop en zal zijn herstructureringsprogramma versnellen. Hiermee hoopt Philips vanaf de tweede helft van 2009 jaarlijks tot 400 miljoen euro te besparen.

Crucell ziet overname niet doorgaan

De Amerikaanse farmaciegigant Pfizer heeft biotechbedrijf Wyeth overgenomen. Pfizer betaalt 68 miljard dollar voor Wyeth, dat tot vandaag in onderhandeling was met het Nederlandse Crucell voor een overname. De gesprekken zijn inmiddels afgebroken, zo bevestigde Crucell vanochtend.

Aandeelhouders ING blij met maatregelenStijgers en dalers

Zoals aan het begin van dit bericht al gemeld zijn het de financials die fors winnen. Het aandeel ING stijgt met 27,75 procent, Aegon met 21,74 procent, Fortis dikt 13,85 procent aan en SNS Reaal 10,6 procent. Heijmans noteert als enige niet-financial in het lijstje. De bouwer wint vandaag 10,95 procent.

Bij de verliezers gaar Crucell aan kop met een min van 12,6 procent nadat duidelijk werd dat de overname door Wyeth niet doorgaat. Pharming verliest bijna 2 procent en Ahold 0,8 procent. ASMI en OPG beperken hun verlies tot respectievelijk 0,23 en 0,22 procent.

Overig nieuws

Het Nederlandse Unilever betaalt 411,5 miljoen dollar voor de overname van Tigi. De onderneming hoopt de overname eind maart 2009 te kunnen afronden. Tigi is een producent van haarproducten. In 2008 werd een omzet van 250 miljoen dollar behaald.

Vier experts hebben vandaag verklaard dat zij het haalbaar achten om op 16 februari het rapport te presenteren. In dit rapport moet duidelijkheid worden verschaft of er wel of geen sprake is geweest van politieke beinvloeding in het gerechterlijk dossier rond de verkoop van Fortis.

De saneringsronde van staalbedrijf Corus, die wereldwijd circa 3.500 werknemers hun baan gaat kosten, raakt ook de vestiging in IJmuiden: het voormalige Hoogovens. Corus wil 800 banen gaan schrappen.

Amerika

Rond de klok van half zes noteert de Dow Jones op 8.183 punten, een winst van 1,3 procent. De S&P en de Nasdaq winnen tot bijna 2 procent. Oorzaak van de winsten zijn goed ontvangen macrocijfers. Er werden in december aanzienlijk meer huizen verkocht dan aanvankelijk door analisten voorspeld en de leading indicators stegen met 0,3 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.