Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent lager na cijfers Philips en ING

Damrak opent lager na cijfers Philips en ING
26 jan 2009 om 08:32

Beleggers worden deze week opnieuw geconfronteerd met het crisisjaar 2008. Veel grote concern presenteren binnenkort hun jaarcijfers, en de verwachting is dat de resultaten niet rooskleurig zullen zijn. Philips en ING trapten vandaag af, later deze week gevolgd door onder meer KPN en Shell. In Amerika zal meer dan een kwart van de S&P 500 de jaarcijfers overleggen.

ING

ING gaat 7000 banen schrappen. De bank hoopt met de reorganisatie 1 miljard euro te besparen. Het nettoverlies van ING bedroeg in 2008 0,4 miljard euro.

De bankverzekeraar kondigde tevens aan dat het gebruik gaat maken van de garantieregeling van de Nederlandse staat. De overheid staat voor 80 procent garant voor de Alt-A hypotheekdivisie, waarin Amerikaanse hypotheken zijn ondergebracht.

Ook werd bekend dat CEO Michel Tilmant per direct zijn functie neerlegt. Tilmant, sinds 2004 CEO van ING, stapt op wegens ‘de buitengewone ontwikkelingen van de laatste maanden en zijn persoonlijke conditie’. Zijn opvolger is president-commissaris Jan Hommen.

Philips

Philips kondigde voorbeurs aan dat het over 2008 rode cijfers moet schrijven. Het elektronicaconcern verloor in het vierde kwartaal 1,5 miljard euro, waardoor het jaarverlies uitkomt op 186 miljoen euro.

Voor 2009 verwacht het bedrijf niet meteen beterschap, het zet zijn aandeleninkoopprogramma stop en zal zijn herstructureringsprogramma versnellen. Hiermee hoopt Philips vanaf de tweede helft van 2009 jaarlijks tot 400 miljoen euro te besparen. Topman Gerard Kleisterlee zei in een toelichting dat er wereldwijd 6.000 banen op de tocht komen te staan.

Crucell

Biotechbedrijf Crucell liet vandaag weten dat de overnamegesprekken met het Amerikaanse Wyeth zijn beëindigd. Wyeth trok zich terug uit de onderhandeling, nadat branchegenoot Pfizer vorige week aankondigde Wyeth over te willen nemen. Pfizer zou meer dan 60 miljard dollar overhebben voor Wyeth.

Buitenland

In Azië is de Nikkei-index bijna op het laagste punt in 26 jaar beland. De graadmeter verloor 0,81 procent op 7.682 punten. Beleggers zijn, evenals in Europa en Amerika, somber wegens de start van het jaarcijferseizoen. De verwachting is dat veel bedrijven de slechtste resultaten in jaren moeten overleggen. Wall Street sloot vrijdag gemengd, met een klein verlies voor de Dow Jones.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.