Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Inauguratie Obama helpt aandelenmarkten niets

Inauguratie Obama helpt aandelenmarkten niets
26 jan 2009 om 09:51

In de week dat Barack Obama werd geïnaugureerd kreeg Amerika te maken met de grootste daling in huizenprijzen ooit. Veel bedrijven, waaronder Microsoft en Nokia kwamen met tegenvallende bedrijfsresultaten. Deze ontwikkelingen hebben ook hun invloed gehad op de AEX. Vrijdagmiddag noteerde de AEX 234,14 punten, een verlies van 5,8 procent.

Nederland

ABN Amro heeft over 2008 een winst na belastingen geboekt van 3,5 miljard euro. Over de voortgezette activiteiten leed de bank een verlies van 13 miljard euro. De verliezen zaten met name in de door Royal Bank of Scotland gekochte onderdelen.

TomTom heeft over het vierde kwartaal te kampen gehad met tegenvallende verkopen. Mede hierdoor zal de producent van navigatiesystemen zijn omzetverwachting voor geheel 2008 verlagen. Het bedrijf kondigde deze week aan 115 banen te schrappen om kosten te besparen.

Ook Air France-KLM kwam met een zorgwekkende trading update. De luchtvaartmaatschappij verwacht voor het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2008/2009 negatieve cijfers. Air France-KLM geeft de economische crisis de schuld van de tegenvallende resultaten.

Buitenland

Nokia heeft slecht gepresteerd in het vierde kwartaal. De producent van mobiele telefoons heeft 576 miljoen euro winst geboekt, een winstdaling van 69 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007.

Ook Microsoft heeft over het fiscale tweede kwartaal een winstdaling moeten toestaan. Als gevolg van de kleinere vraag naar Windows-software zal de onderneming 5.000 banen schrappen. Voor 2009 wil Microsoft geen verwachtingen uitspreken.

Google heeft in het vierde kwartaal van 2008 een nettowinst behaald van 382 miljoen euro, tegenover 1,2 miljard euro in dezelfde periode van 2007. De winst is volgens Google mede zo hard teruggevallen dankzij enkele overnames die het concern die jaar pleegde.

Sony kwam met een winstwaarschuwing. De elektronicagigant denkt in 2009 2,9 miljard dollar verlies te lijden.

General Electric, het grootste bedrijf van de wereld, heeft een winst gemaakt van 3,65 miljard dollar, 46 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Kredietcrisis

De Britse regering gaat opnieuw ingrijpen in de nationale bankensector. De overheid neemt ter waarde van 50 miljard pond, circa 55 miljard euro, riskante beleggingen over en zal garant staan voor andere verliezen op nog slechtere beleggingen.

Ook de Belgische regering kijkt naar mogelijkheden om zijn nationale banksector verder te steunen. Vooral KBC zit flink in de problemen, in een paar dagen tijd is de bank meer dan de helft van zijn beurswaarde verloren.

Amerika

De huizenprijzen in de VS hebben afgelopen november de grootste daling sinds het begin van de metingen ondergaan, zo meldde de Amerikaanse overheid vandaag. Huizen werden in november gemiddeld 1,8 procent minder waard ten opzichte van oktober. Tegenover november 2007 zijn de prijzen 8,7 procent gedaald, tevens een record.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.