Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerika vandaag hoger van start

Amerika vandaag hoger van start
27 jan 2009 om 14:44

De beurs van New York zal vandaag hoger starten, zo blijkt uit de futures. De Dow en de S&P winnen 0,7 procent bij het klinken van de bel. De Nasdaq opent rond de stand waarmee het gisteren de handelsdag afsloot.

Kwartaalcijfers van ondermeer Verizon en DuPont

Verizon Communications Inc. maakte in het laatste kwartaal van 2008 een nettowinst die 15 procent hoger lag dan een jaar geleden. Vooral de wireless-divisie droeg fors bij. Verizon hoeft dan ook niet, zoals bijvoorbeeld concurrent AT&T, ontslagen aan te kondigen.

McGraw-Hill Cos. zag, in tegenstelling tot Verizon de winst over het vierde kwartaal van 2008 dalen met 18 procent. Nog altijd werd er een winst geboekt van 115,9 miljoen dollar. De behaalde winst lag hiermee een fractie onder de verwachting van analisten.

Lexmark International deed het nog eens aanzienlijk slechter dan McGraw. De printerfabrikant zag de winst met 82 procent  dalen. Vooral de herstructureringslasten en dalende verkopen hebben tot de daling geleid. Ondanks de daling, restte er nog altijd een winst voor Lexmark van iets meer dan 18 miljoen dollar.

Evenals Lexmark zag Texas Instruments zijn winst ook flink afnemen. De maker van ondermeer rekenmachines heeft de nettowinst in het vierde kwartaal van 2008 met 86 priocent zien afnemen als gevolg van de afnemende vraag naar halfgeleiders, met name in de consumentenmarkten. Texas Instruments zag daarom noodzaak om 3.400 banen te gaan schrappen.

De slechtste cijfers waren echter voor DuPont. De onderneming heeft in het laatste kwartaal van 2008 een nettoverlies geleden van 629 miljoen dollar. Vorig jaar realiseerde DuPont nog een winst van 545 miljoen dollar. Als gevolg van de economische neergang  heeft het Amerikaanse chemiebedrijf de winstverwachting voor 2009 verlaagd.

Nieuwe steun voor Fannie en Freddie

Nadat Freddie Mac om extra steun vroeg aan de Amerikaanse Staat heeft nu ook concurrent Fannie Mae hiertoe verzocht. De bank heeft 11 tot 16 miljard dollar nodig om te kunnen blijven bestaan. De hypotheekbank wil met het geld de verwachte verliezen over het vierde kwartaal van vorig jaar opvangen. De hoogte van dat verlies is nog niet bekend.

Madoff niet de enige?

Gisteren werd de CEO van een New Yorkse durfinvesteerder opgepakt. Evenals Bernard Madoff wordt hij er van verdacht beleggers middels een Ponzi-schema te hebben opgelicht. Hoewel minder succesvol dan Madoff wist deze partij nog altijd 400 miljoen dollar los te peuteren bij investeerders.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.