Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs sluit dinsdag goed af

Amsterdamse beurs sluit dinsdag goed af
27 jan 2009 om 17:45

De Amsterdamse beurs is dinsdag in het groen gesloten. De AEX sloot op 248,59 punten, een plus van 0,3 procent. De AMX won zelfs 0,8 procent. De cijfers van KPN en Fornix stemden gunstig en het producentenvertrouwen nam, na een daling van vier maanden op rij, eindelijk weer toe. In januari kwam het producentenvertrouwen uit op -19,7 punten een verbetering van 1,4 punten.

Kwartaalcijfers

KPN wist in het vierde kwartaal van 2008 de ebidta met 5,3 procent te laten toenemen tot bijna 1,3 miljard euro. Op jaarbasis nam de ebidta met 3,2 procent toe. De winst per aandeel steeg zowel op kwartaalbasis als op jaarbasis met 11 procent. In 2008 heeft KPN al zijn doelstellingen behaald en de concurrentiepositie is stevig. Mede op basis hiervan bevestigt KPN zijn doelstellingen voor 2010.

Biofarmaceutische onderneming Fornix BioSciences maakt vandaag voorbeurs haar voorlopige jaarcijfers over 2008 bekend. De nettowinst van de voortgezette activiteiten kwam uit op 10,2 miljoen euro, waar in augustus werd gerekend met 9,7 miljoen euro. Later op de dag maakte CEO Bergman bekend dat Fornix 30 tot 35 miljoen euro in kas heeft om overnames te doen. Echter de prioriteit van de onderneming ligt momenteel bij het middel Oralgen dat dit jaar een registratie moet krijgen.

Voor Fortis geen stand-alone scenario haalbaar

Een team van experts heeft de verkoop van Fortis bestudeerd en tot de conclusie gekomen dat de Nederlandse Staat een redelijke prijs heeft betaald. Een zelfstandig voortbestaan voor Fortis zien de experts overigens niet zitten. Het advies is om de onderdelen die eigendom zijn van de Belgische Staat en die verkocht zijn aan BNP Paribas samen te voegen. De Vereniging van Effectenbezitters adviseert aandeelhouders nu om de conclusie van de experts te respecteren.

Schiphol voorziet donkere tijden

Sterk dalende vervoerscijfers en toenemende internationale concurrentie noodzaken Schiphol Group tot het aanpassen van de organisatie. De directie van Schiphol verwacht de komende twee jaar 10 tot 25 procent van zijn medewerkers te hebben moeten schrappen. Gedwongen ontslagen behoren tot de mogelijkheden. 

ING moet deel monsterwinst maandag weer prijsgevenStijgers en dalers

Crucell werd vandaag weer in de armen gesloten. Het biotechfonds won 4,8 procent. KPN werd door zijn aandeelhouders beloond voor de gepresenteerde cijfers. Het aandeel won 4,5 procent. Philips won 4 procent en Arcelor Mittal en Logica zagen hun beurswaarde met ongeveer 3 procent toenemen.

Bij de dalers ING aan kop. Het bankaandeel dat gisteren fors won, moest vandaag ruim 7 procent verlies accepteren. Oce verloor 6 procent en Fortis 4,7 procent nadat een team van experts ondermeer bekend maakte dat Wouter Bos een redelijke prijs betaalde. Vastgoedfondsen Unibail en Corio gingen met 4,1 en 3,4 procent onderuit.

Kleine opsteker uit Duitsland

De Duitse Ifo-index kwam over januari uit op 83.0 punten, waar was gerekend op 81.3 punten. In december stond de index nog op een stand van 82.6 punten. Onder de huidige marktomstandigheden zou de Ifo uitkomen op 86.8 punten.

Slecht nieuws lijkt Amerikaanse beleggers niet te deren

Rond de klok van half zes noteert de Dow Jones op 8.173 punten, een winst van 0,71 procent. De S&P noteert een winst van 0,97 procent en de Nasdaq ziet zijn waarde met zelfs meer dan een procent toenemen. De winstcijfers lijken haaks te staan op de macrocijfers die vandaag bekend werden.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in januari gedaald tot 37,7 punten. In december was dit nog 38,6 punten. Analisten waren voorafgaand nog uitgegaan 39 punten over januari, een lichte verbetering dus ten opzichte van december. Ook de ontwikkeling van de huizenprijs kan beleggers niet bekoord hebben. De huizenprijzen in Amerika zijn in november verder gedaald. Ten opzichte van de piek van medio 2006 is er een prijsdaling van 27 procent waarneembaar. Op jaarbasis was sprake van een daling van 19,1 procent en ten opzichte van oktober een daling van 2,2 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.