Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursplein 5 hoger van start

Beursplein 5 hoger van start
27 jan 2009 om 08:24

De beurs van Amsterdam zal vermoedelijk hoger van start gaan. Zowel in Amerika als in Japan sloten de beurzen in de plus. In Amerika met name het gevolg van de overname van Wyeth door Pfizer dat beleggers nieuwe moed gaf, in Japan werden nieuwe steunmaatregelen door beleggers met optimisme ontvangen.

In het nieuws: jaarcijfers en expertrapporten

KPN kwam vanochtend met de jaarcijfers. KPN wist in het vierde kwartaal van 2008 de ebidta met 5,3 procent te laten toenemen tot bijna 1,3 miljard euro. Op jaarbasis nam de ebidta met 3,2 procent toe. De winst per aandeel steeg zowel op kwartaalbasis als op jaarbasis met 11 procent. In 2008 heeft KPN al zijn doelstellingen behaald en de concurrentiepositie is stevig. Mede op basis hiervan bevestigt KPN zijn doelstellingen voor 2010.

Evenals KPN maakte ook Fornix de cijfers over 2008 bekend. Ondanks uitdagende marktomstandigheden is Fornix in staat gebleken om ruimschoots te voldoen aan de in augustus 2008 uitgesproken nettowinstverwachting. De nettowinst van de voortgezette activiteiten kwam uit op 10,2 miljoen euro, waar in augustus werd gerekend met 9,7 miljoen euro. Voorgesteld zal worden om de totale nettowinst over het boekjaar, gezien de nog immer uitstekende kaspositie, wederom volledig aan de aandeelhouders uit te keren.

Fortis heeft het voorlopige rapport van het expert-team gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de onderdelen die aan de Nederlandse staat zijn verkocht, tegen redelijke condities zijn verkocht. De experts adviseren daarom aandeelhouders akkoord te gaan met de verkoop.

Amerika op de been dankzij overnamenieuws

De Dow Jones-index sloot op 8116,03 punten, een winst van 0,5 procent. De S&P 500 won 0,6 procent en de Nasdaq zelfs 0,8 procent. Grote aanjager in Amerika was de overname van Wyeth door Pfizer. Een kleine rally van bankaandelen eerder op de handelsdag werd in de kiem gesmoord door geruchten over nieuwe kapitaalinjecties. Inmiddels is duidelijk dat de twee hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae weer staatssteun nodig hebben. 

Japan veert op

De toonaangevende Nikkei-index van de beurs in Tokio won dinsdag 4,9 procent, de sterkste stijging op een dag in zes weken. Handelaren waren enthousiast over de bekendmaking van extra steunmaatregelen in Japan om de financiële crisis te bestrijden. Vooral de financials konden profiteren van dit nieuws. Mitsubishi, de grootste bank van het land, won maar liefst 8,5 procent. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.