Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Financials drukken AEX in de plus

Financials drukken AEX in de plus
28 jan 2009 om 17:35

De Amsterdamse beurs kende vandaag een goede dag, vooral de financials konden rekenen op de aandacht van beleggers.  Amerikaanse beleggers waren voorbeurs zeer goed geluimd. Reden voor het optimisme is een gerucht over een plan van Barack Obama. De nieuwe president wil mogelijk een zogenoemde ‘bad bank’ opstarten .

De AEX sloot uiteindelijk op 257,16 punten, een winst van 3,45 procent. De AMX won 2,92 procent op 311,23 punten.

In het nieuws

ASM International (ASMI) maakte vandaag bekend dat Arthur del Prado en Hermes, de twee grootste aandeelhouders van het bedrijf, tot overeenstemming zijn gekomen over de koers van de chipmaker. ASMI werd de laatste tijd verscheurd door de strijd tussen del Prado en Hermes.

ING is van plan om een driejarige obligatie uit te geven. De obligatie wordt genoteerd in dollars en kent een garantie van de Nederlandse Staat. Hoe groot de omvang van de emissie is, is niet bekend.

In navolging van faillissement van Shops at Work moet nu DVRB zelf ook surseance van betaling aanvragen. Op 7 november sprak de directie van DVRG nog uit dat het faillissement alleen betrekking zou hebben op Shops at Work en niet op DRVG

Fraude en schade

De vier bestuurders die vandaag voor de rechter moesten verschijnen inzake de boekhoudfraude bij Ahold , hoeven geen van allen naar de gevangenis. Wel werd er door de rechter boetes uitgedeeld en kreeg ex-CFO Meurs 240 uur dienstverlening opgelegd. Hiermee is Meurs ook de zwaarst gestrafte van de vier. Van der Hoeven krijgt een boete van 30.000 euro opgelegd.

De Nederlandse Staat is door VEB aansprakelijk gesteld voor schade aandeelhouders Fortis. De Nederlandse Staat heeft door middel van dwingend optreden in deze hectische tijdspanne een prijs weten te bedingen voor onderdelen van Fortis die niet gebaseerd was op een onafhankelijke waardering . Hiermee heeft de Staat volgens de VEB de aandeelhouders van Fortis ernstig geschaad.

Aegon en andere financials profiteren Stijgers en dalers

Zoals al aan het begin van dit bericht aangegeven waren het vandaag vooral de financials die profiteerden. Aegon won 13,2 procent, Fortis 12,8 procent en ING 9,2 procent. De rij wordt afgemaakt met Arcelor Mittal (+9,1%) en BAM (+8,3%).

Bij de dalers gaat SBM Offshore aan kop, terwijl het gisteren nog een recordomzet bekend maakte. SBM verliest 4 procent van zijn beurswaarde. Heineken gaat er 1,2 procent op achteruit en KPN 0,8 procent. Unilever verliest 0,53 procent en Oce een minieme 0,2 procent.

Mondiale economie ziet groei steeds verder afnemen

Waar het IMF aanvakelijk uitging van een economische krimp in de eurozone van 0,5 procent, is dit inmiddels bijgesteld naar een krimp van 2 procent. Voor de mondiale economie rekent het instituut nog altijd op een lichte groei van 0,5 procent. Voor Amerika verwacht het IMF een krimp van de economie van 1,6 procent, zo meldt Reuters.

Het negatievere scenario dat vandaag werd gepresenteerd is volgens het IMF voldoende reden om aan te dringen op meer actie van de betrokken landen.

Amerika

De ‘Mortgage Bankers Association’, een organisatie waar de helft van de Amerikaanse hypotheekverstrekkers bij is aangesloten, maakte vandaag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS blijft dalen.

Wells Fargo heeft in het vierde kwartaal van 2008 een verlies van 2,55 miljard dollar, of 79 cent per aandeel, geleden. Vorig jaar maakte de bank nog een winst van 1,36 miljard dollar. AT&T zag de winst terugvallen doordat het veel geld kwijt was aan kosten voor fusies en subsidies voor de iPhone. Wel heeft de onderneming inmiddels 1,9 miljoen iPhone-gebruikers meer. Boeing leed in het vierde kwartaal als gevolg van stakingen een verlies van 56 miljoen dollar. Voor 2009 wordt gerekend op winst.

Rond de klok van half zes noteerde de Dow Jones op 8.310 punten, een winst van 1,7 procent. De S&P en de Nasdaq noteerden beide rond de 2,5 procent in de plus.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.