Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Jaarcijfers Santander onder druk wegens Madoff

Jaarcijfers Santander onder druk wegens Madoff
28 jan 2009 om 13:15

Banco Santander heeft in 2008 een nettoresultaat behaald van 8,88 miljard euro. De winst kwam daarmee 9,4 procent hoger uit dan in 2007. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden gemiddeld op een winst van 9,27 miljard euro. Op 5 februari publiceert Santander de definitieve jaarcijfers.

Madoff

Het lager dan verwachte resultaat is grotendeels te wijten aan de voorziening die Santander nam in kader van het schandaal-Madoff. Santander moest een voorziening nemen van 500 miljard euro, 350 miljard euro na belastingen, aangezien het alle particuliere beleggers gaat. De maatregel wordt mede genomen om rechtszaken, die in Amerika reeds in voorbereiding zijn, voor te zijn.

In totaal gingen klanten van Santander voor 2,3 miljard euro het schip in bij het ‘Optimal Strategic US Equity fund’, dat volledig in handen was van Madoff. De maatregel kost Santander in totaal 1,38 miljoen euro, aangezien het institutionele beleggers niet compenseert.

Gedupeerden krijgen preferente aandelen van Santander, die ieder jaar 2 procent uitbetalen. Over 10 jaar koopt Santander de stukken terug. Een voorwaarde is overigens dat klanten de bank niet alsnog aanklagen.

BBVA

Ook branchegenoot BBVA heeft zijn winst zien dalen wegens het schandaal-Madoff. BBVA verwacht 302 miljoen euro kwijt te zijn aan de afwikkeling van de beleggingsfraude.

Tweede pyramidefraude

Een tweede pyramidefraude is inmiddels aan het licht gekomen. Nicholas Cosmo, de topman van financieringsfirma Agapa World, is aangeklaagd wegens beleggingsfraude middels een piramidespel. Het zogenoemde ‘ponzischema’, waarin beleggers worden uitbetaald met het inleggeld van nieuwe klanten, kostte investeerders naar schatting 370 miljoen euro. Cosmo kan tot 20 jaar cel krijgen voor de fraude.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.