Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Obama geeft Wall Street hoop

Obama geeft Wall Street hoop
28 jan 2009 om 14:36

Amerikaanse beleggers is voorbeurs zeer goed geluimd. De Dow Jones (+2,50%) en de Nasdaq (+1,53%) openen naar verwachting fors hoger. Reden voor het optimisme is een gerucht over een plan van Barack Obama. De nieuwe president wil mogelijk een zogenoemde ‘bad bank’ opstarten.

Bad bank

De ‘bad bank’ zou volgens verhalen in de markt onder leiding komen te staan van de ‘Federal Deposit Insurance’, en zou tegen de 1 biljoen (1.000 miljard) dollar aan onverhandelbare beleggingen uit de kredietmarkten gaan opkopen.

Stimuleringsplan

Wat in ieder geval vaststaat is dat de Senaat vandaag een voorstel van president Obama bespreekt. Obama wil 825 miljard dollar in de economie pompen. Tweederde door middel van investeringen in de infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg, de rest door belastingmaatregelen. De verwachting is dat het plan de zegen krijgt van de meerderheid, aangezien deze uit Democraten bestaat.

FED

Naast het politieke geweld op ‘Capitoll Hill’ volgen beleggers vandaag de Federal Reserve, die in vergadering bijeen is. De rente staat op 0 tot 0,25 procent, daar kan topman Bernanke niets aan doen. Economische stimulans wordt nu mogelijk gevonden in het opkopen van lange-termijn staatsleningen door de FED. Om 20.15 uur Nederlandse tijd is er een persconferentie.

Bedrijfsresultaten

Yahoo! kwam gisteren nabeurs reeds met cijfers. Het internetbedrijf moest een verlies van 300 miljoen dollar, of 22 cent per aandeel, toestaan, waar het vorig jaar nog 205,7 miljoen dollar winst maakte. Eenmalige kosten nagelaten behaalde Yahoo! er overigens een winst van 17 cent per aandeel.

In het eerste kwartaal van 2009 denkt Yahoo! 75 tot 85 miljoen dollar winst te kunnen maken. De resultaten werden door beleggers goed ontvangen, wat nabeurs tot een winst van 1,5 procent op Wall Street leidde.

Telecomgigant AT&T heeft in het vierde kwartaal een nettoresultaat van 2,4 miljard dollar, of 41 cent per aandeel, behaald. De winst kwam hiermee 23,3 procent lager uit dan in dezelfde periode van 2007. De omzet steeg 2,4 procent naar 31,4 miljard dollar.

AT&T schrijft dat het veel geld kwijt is aan kosten voor fusies en subsidies voor de iPhone. Zonder deze eenmalige kosten zou de winst zijn uitgekomen op 64 cent per aandeel. In 2009 verwacht AT&T de vruchten te plukken van de 1,9 miljoen iPhone-abonnees die het wierf.

Boeing heeft in het vierde kwartaal 56 miljoen dollar, of 8 cent per aandeel, verlies geleden. In dezelfde periode van 2007 maakte de vliegtuigbouwer nog een winst van 1 miljard dollar. Analisten rekenden op een winst van 76 cent per aandeel.

Boeing werd in het vierde kwartaal getroffen door een staking van het technische personeel. Het aandeel van de staking in het verlies wordt geschat op 70 cent per aandeel.

Wells Fargo
heeft in het vierde kwartaal van 2008 een verlies van 2,55 miljard dollar, of 79 cent per aandeel, geleden. Vorig jaar maakte de bank nog een winst van 1,36 miljard dollar.

Ondanks het verlies, dat door analisten niet was verwacht, noteerde het aandeel Wells Fargo voorbeurs fors hoger. Reden hiervoor is de uitspraak van de bank dat het ‘geen additionele fondsen nodig heeft uit het reddingsplan’. Wells Fargo zegt zodoende dat het zichzelf vanaf nu weer kan redden.

Macro

De ‘Mortgage Bankers Association’, een organisatie waar de helft van de Amerikaanse hypotheekverstrekkers bij is aangesloten, maakte vandaag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS blijft dalen. In de week eindigend op 23 januari werden er maar liefst 38,8 procent minder hypotheken aangevraagd dan in de week ervoor.

Europa

Europese beurzen worden vandaag geleid door de bankensector. Banken zouden hun voordeel kunnen doen met de creatie van een ‘bad bank’. In Amsterdam noteren Fortis (+13%), ING (+8%) en Aegon (+11,1%) fors hoger. De AEX staat op 255,17punten, een winst van 2,61 procent.

In Spanje kwamen BBVA en Santander met jaarcijfers. Beide banken moesten een last nemen wegens de Madoff-fraude.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.