Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Santander compenseert beleggers Madoff volledig

Santander compenseert beleggers Madoff volledig
28 jan 2009 om 09:46

Santander gaat particuliere beleggers die geld zijn kwijtgeraakt in de fraudezaak rond Bernard Madoff volledig compenseren., zo schrijft de Financial Times. Met het gebaar wil Santander zijn reputatie hoog houden en eventuele rechtszaken afwenden. In totaal verloren klanten van Santander 2,33 miljard euro aan de Madoff-fraude.

In totaal gingen klanten van Santander voor 2,3 miljard euro het schip in bij het ‘Optimal Strategic US Equity fund’, dat volledig in handen was van Madoff. De maatregel kost Santander in totaal 1,38 miljoen euro, aangezien het institutionele beleggers niet compenseert.

Gedupeerden krijgen preferente aandelen van Santander, die ieder jaar 2 procent uitbetalen. Over 10 jaar koopt Santander de stukken terug. Aangezien de compensatie in aandelen wordt voldaan, schiet Santander er op dit moment ‘slechts’ 500 miljoen euro bij in. Een voorwaarde is overigens dat klanten de bank niet alsnog aanklagen.

Madoff

Bernard Madoff, voormalig voorzitter van de Nasdaq, heeft mensen en bedrijven opgelicht met een ponzischema . Dit is een manier om beleggers te trekken met extreem hoge rendementen, waarbij uitbetalingen worden gefinancierd met het ingelegde geld van nieuwe beleggers. Met een vermoedelijk bedrag van 50 miljard dollar is dit één van de grootste fraudezaken die ooit heeft plaatsgevonden. Onder de gedupeerden zijn onder meer Fortis Nederland en het pensioenfonds van Shell , maar ook particulieren als Steven Spielberg en Kevin Bacon.

De 70-jarige Madoff heeft de fraude bekend. Er wordt 20 jaar celstraf en een boete van 5 miljoen dollar tegen hem geëist. Eerder deze week bleek dat Madoff al jaren in de gaten werd gehouden door de SEC.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.