Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beurzen profiteren van stimuleringsplan Obama

Beurzen profiteren van stimuleringsplan Obama
29 jan 2009 om 08:38

Europese beurzen maken na dagen van koerswinsten vandaag even pas op de plaats. Ondanks het fiat van het Amerikaanse Congres voor de economische plannen van president Obama kijken Nederlandse beleggers voorbeurs vooral naar de redelijk goede jaarcijfers van Shell.

Bedrijfsnieuws

De Brits-Nederlandse oliegigant Shell boekte in 2008 een winst van 31,4 miljard euro, een lichte stijging ten opzichte van 2007. Over het vierde kwartaal moest Shell echter een verlies van 2,8 miljard euro toestaan. Bestuursvoorzitter van der Veer zei in een toelichting tevreden te zijn met de performance van Shell, gegeven de teruglopende vraag naar olie en gas vanwege een zwakkere wereldeconomie.

Oce heeft voorbeurs de jaarcijfers over 2008 bevestigd. De Nederlandse printerfabrikant heeft een winst van 3,8 miljoen euro, bij een omzet van 2,9 miljard euro behaald. Océ stelt een dividend voor van 0,15 cent per aandeel.

Amerika

De Federal Reserve heeft gisteren, na afloop van een tweedaagse vergadering, bekendgemaakt dat het rentetarief ongewijzigd blijft op 0 tot 0,25 procent. Het besluit van de Fed komt niet als een verrassing, de rente blijft mogelijk tot in 2010 onveranderd laag.

Het Amerikaanse Congres is gisteravond akkoord gegaan met het economische stimuleringsplan van president Barack Obama. Met 244 tegen 188 stemmen werd de injectie van 825 miljard dollar in de economie goedgekeurd. Louter Democraten stemden voor het plan.

Naast het fiat van het Congres aan Obama waren beleggers vooral enthousiast over de mogelijke plannen van de nieuwe Amerikaanse president om een zogenoemde ‘bad bank’ op te richten. De overheid zou voor 1 tot 2 biljoen dollar alle slechte leningen uit de markt willen halen, zo gaat het gerucht. De Dow Jones sloot 2,46 procent hoger op 8.375 punten.

Azië

Aziatische beleggers trokken zich niets aan van het eerste jaarverlies van Sony in 14 jaar. De Nikkei-index won dankzij de plannen van Obama 1,79 procent op 8.251 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.