Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Conjuctuurbeeld Nederland fors verslechterd

Conjuctuurbeeld Nederland fors verslechterd
29 jan 2009 om 09:44

Het conjunctuurbeeld was eind januari een stuk slechter dan eind december vorig jaar. Dit komt vooral doordat er minder geproduceerd en geëxporteerd is. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok van het CBS ligt in de fase van “laagconjunctuur”. Acht van de vijftien indicatoren in de Conjunctuurklok presteren nog wel boven hun langjarig gemiddelde.

Nieuwe informatie

In de loop van januari is van alle maandindicatoren nieuwe informatie beschikbaar gekomen. De verdeling van de indicatoren over de kwadranten is hierdoor enigszins gewijzigd. De werkloosheid is vanuit het groene kwadrant doorgeschoven naar het oranje kwadrant. Het aantal werklozen begint op te lopen. De uitvoer is vanuit het oranje kwadrant doorgeschoven naar het rode kwadrant. Het uitvoervolume noteerde de grootste afname in bijna zeven jaar tijd. Verder toont de klok van eind januari in vergelijking met die van eind december nog meer opvallende verslechteringen. De industriële productie, de orders, de consumptie en de faillissementen zijn een stuk naar beneden geschoven.

Zwaartepunt

Het zwaartepunt van de puntenwolk in de Conjunctuurklok ligt eind januari in het rode kwadrant (laagconjunctuur). Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarig gemiddelde. Bovendien neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarig gemiddelde, maar daar neemt de groei af. Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarig gemiddelde en de groei neemt af. Van de vijftien indicatoren in de klok staat er eind januari één in het groene kwadrant, staan er zeven in het oranje en zeven in het rode kwadrant. De vertrouwensindicatoren liggen zo ver in het rode kwadrant, dat zij het zwaartepunt van de puntenwolk omlaag trekken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.