Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ford kan sentiment voorbeurs niet keren op Wall Street

Ford kan sentiment voorbeurs niet keren op Wall Street
29 jan 2009 om 14:00

Na een aantal goede beursdagen openen de Dow Jones (+0,68%) en de Nasdaq (+0,57%) vandaag licht lager wegens winstnemingen. Beleggers worden overspoeld met bedrijfsresultaten, waarvan die van Ford en 3M het meest in het oog springen. Barack Obama wil mogelijk 1 tot 2 biljoen dollar in de economie pompen.

Bedrijfsnieuws

Ford heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van 5,9 miljard dollar, of 2,54 dollar per aandeel. In dezelfde periode van 2007 leed de autoproducent een verlies van 2,8 miljard dollar. De omzet daalde van 44,1 naar 29,2 miljard dollar. Ford heeft op dit moment 24 miljard dollar aan voorraden in auto’s, en 13,4 miljard dollar in cash.

Ford gaf eerder deze week reeds aan de toekomst zonnig in te zien. De onderneming rekent erop dat het snel weer break-even draait, en verwacht vanaf 2011 een nettowinst te kunnen melden. Het bevestigde vandaag dan ook dat het niet van plan is om staatssteun aan te vragen, iets wat branchegenoten General Motors en Chrysler wel deden.

Het Amerikaanse 3M heeft in het vierde kwartaal van 2008 een winstval van 37 procent, tot 536 miljoen euro, of 77 cent per aandeel doorgemaakt. Analisten rekenden op een winst van 94 cent per aandeel.

Eastman Kodak heeft tijdens de presentatie van de jaarcijfers aangekondigd dat het in 2009 3.500 tot 4.500 banen wil schrappen. Dit komt overeen met 14 tot 18 procent van het personeelsbestand.

Het Amerikaanse fotobedrijf leed in 2008 een verlies van 127 miljoen euro, ofwel 51 cent per aandeel. Vorig jaar behaalde Kodak nog een winst van 215 miljoen euro. De omzet daalde 24 procent naar 2,4 miljard euro.

Eli Lilly heeft is het vierde kwartaal een verlies van 3,63 miljard dollar, of 3,31 dollar per aandeel, geleden. Reden voor de rode cijfers is een voorziening voor belastingen van 4,73 miljard dollar, die de medicijnmaker neemt wegens de overname van ImClone Systems.

Obama

Nadat het Congres gisteren akkoord ging met het voorstel van president Obama, om de economie te stimuleren met een pakket maatregelen ter waarde van 825 miljard dollar, kijken beleggers nu vooral naar een nieuw plan van de Amerikaanse overheid . Hiermee wil Obama de financiële sector uit de brand helpen.

President Barack Obama zou een aantal opties overwegen, die de Staat tot 2 biljoen (2.000 miljard) dollar kunnen kosten. Allereerst overweegt de regering-Obama de creatie van een zogenoemde ‘bad bank’, die alle ‘slechte beleggingen’ van banken uit de kredietmarkt zal opkopen. Een andere mogelijkheid is de directe aankoop van gewone aandelen van banken, iets wat onder de regering-Bush ook veelvuldig is gebeurd.  Ook de aankoop van converteerbare obligaties wordt overwogen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën meldde in een reactie dat ‘de president alles wat nodig is zal doen om het financiele systeem te stabiliseren en de kredietstroom naar bedrijven en consumenten te hetstellen’.

Olie

Leiders uit de politieke en financiële wereld zijn bijeen in Davos voor het World Economic Forum. Abdalla Salem El Badri, secretaris-generaal van de OPEC, heeft in een paneldiscussie aldaar gezegd dat zijn organisatie bereid is tot een nieuwe verlaging van de olieproductie .

El Badri zei dat de OPEC ‘niet zal aarzelen om het aanbod van olie te verlagen, mochten de prijzen en de wereldwijde vraag niet stabiliseren’. De olieprijs is van 147 dollar per vat in juli vorig jaar naar bijna 42 dollar gezakt. De OPEC streeft naar een niveau van minimaal 50 dollar per vat, omdat het anders niet aantrekkelijk zou zijn om nieuwe investeringen te doen.

Agenda

Om 14.30 uur Nederlandse tijd worden de wekelijkse werkloosheidsaanvragen en de orders van duurzame goederen in december gepubliceerd. Om 16.00 uur vervolgens komt er een cijfer over de verkoop van nieuwe woningen in Amerika los. Nabeurs publiceert onder meer Amazon.com zijn jaarcijfers.

Europa

Op Europese beurzen is het tot op heden een dag van winstnemingen. Na enkele dagen van koersstijgingen noteert de AEX 1,32 procent lager op 253,76 punten. Fortis (+3%) en Shell (+1,4%), dat vandaag zijn jaarcijfers presenteerde, zijn de enige fondsen met noemenswaardige winsten. Aegon (-6,7%), Arcelor Mittal (-5,8%), ASML (-3,8%) en Philips (-3,7%) staan onderaan.

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft voorlopig nauwelijks last van de economische crisis. H&M boekte in het kwartaal eindigend op 30 november 2008 een winststijging van 9,4 procent tot 480 miljoen euro. De omzet klom 15 procent naar 2,5 miljard euro.

De gemiddelde prijs van een huis in Groot-Brittannië lag in januari op 150,500 pond, 16,6 procent lager dan in de eerste maand van 2008. Tegenover december zijn de huizenprijzen 1,3 procent gedaald.

Het Europese consumentenvertrouwen is in januari gedaald, van -30 naar -31, zo bleek vandaag uit cijfers van Eurostat. Analisten rekenden op eenzelfde cijfer.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.