Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nederlandse banken lenen minder uit

Nederlandse banken lenen minder uit
29 jan 2009 om 11:42

De groei van de bancaire kredietverlening aan bedrijven in Nederland is in de laatste maand van 2008 verder afgenomen. Dit blijkt uit de nieuwste monetaire cijfers die door de Nederlandsche Bank zijn gepubliceerd.

Groeivertraging

In de tweede helft van vorig jaar was reeds een zichtbare groeivertraging opgetreden, waarbij de maandelijkse netto toename minimaal was. In december daalden de uitstaande leningen aan bedrijven in Nederland ten opzichte van de maand ervoor met circa 2,2 miljard euro tot ruim 301 miljard euro.

Balans

De balansen van de banken toonden een lagere stand van de kredietverlening aan bedrijven: 291 miljard euro eind 2008. Dit hing samen met de verkoop van bedrijfsleningen – zogenoemde securitisaties – die in december op circa 10 miljard euro uitkwamen. Bij een securitisatie haalt een bank leningen van de balans en brengt ze onder in een speciaal hiervoor opgerichte dochterinstelling. Die financiert de aankoop van de leningen door effecten uit te geven.

De laatste tijd kochten de Nederlandse banken deze effecten steeds meer zelf op; vervolgens boden zij deze bij DNB aan als onderpand voor liquide middelen. Deze werkwijze werd versterkt doordat banken de laatste maanden nog slechts beperkt bereid waren om geld aan elkaar uit te lenen.

In december 2008 hebben de banken voor een bedrag van omstreeks 30 miljard euro leningen gesecuritiseerd, waarvan een derde bedrijfskredieten en twee derde woninghypotheken. Het bedrag viel mede zo hoog uit door een inhaaleffect. Banken hebben een onafhankelijke waardering van de effecten door een derde partij nodig om deze in te kunnen brengen als onderpand bij DNB. Het kostte kredietbeoordelaars enige tijd voor zij een waardering konden afgeven.

Amerika

Eerder deze week kwam eenzelfde bericht uit de Verenigde Staten . Daar kregen banken nog veel meer staatssteun dan in Nederland, maar ook zij weigeren meer uit te lenen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.