Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Shell weet verlies AEX enigszins te beperken

Shell weet verlies AEX enigszins te beperken
29 jan 2009 om 17:42

De Amsterdamse beurs kon vandaag niet overtuigen. Ondermeer Aegon en ING vlogen flink de bocht uit, hoewel SNS Reaal daarentegen een keurige koerswinst boekte. Uiteindelijk sloot de AEX op 252,35 punten, een verlies van 1,87 procent. De AMX wist het verlies te beperken tot 0,75 procent.

Shell tevreden over prestaties

Shell kwam vanochtend met cijfers. In het vierde kwartaal van 2008 werd een verlies van 2,8 miljoen dollar geboekt. Vorig jaar boekte de oliereus nog een winst van 8,5 miljard dollar. Over de gehele linie was bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer tevreden. Zoals werd verwacht kunnen aandeelhouders ook dit jaar weer een hoger dividend tegemoet zien, in 2009 wil Shell namelijk 0,42 dollar per aandeel uitkeren.

Abdalla Salem El Badri, secretaris-generaal van de OPEC, heeft vanmiddag in een paneldiscussie op het World Economic Forum in Davos gezegd dat zijn organisatie bereid is tot een nieuwe verlaging van de olieproductie . De lage olieprijs is de OPEC een doorn in het oog.

Wouter Bos aangeklaagd door aandeelhouders Fortis

Minister Wouter Bos van Financiën wordt voor de rechter gedaagd door circa tienduizend boze Fortis-aandeelhouders. De beleggers zijn van mening dat Bos de koers van het aandeel Fortis veel schade heeft toegedaan door de ontmanteling van de bankverzekeraar, en eisen dat deze wordt teruggedraaid.

Shell toch nog lieveling defensieve beleggers? Stijgers en dalers

SNS Reaal wist met een dagwinst van 3,24 procent aan kop te gaan, concullega’s Aegon en ING eindigden daarentegen in het lijstje van dalers. Shell, ondanks het miljardenverlies in het vierde kwartaal van 2008, weet aandeelhouders nog altijd te behagen. Het fonds won 2,66 procent. Boskalis won 2,5 procent en de vastgoedfondsen Wereldhave en Unibail respectievelijk 2,1 en 1,8 procent. Samen met Shell waren de vastgoedfondsen overigens de enige drie AEX-fondsen die in het groen eindigden.

Aegon was vandaag drager van de rode lantaarn met een verlies van 9,5 procent. Arcelor Mittal ging 7,4 procent achteruit en ING moest genoegen nemen met een waardedaling van 6,8 procent. Tom Tom koerste op een verlies van 6 procent en Logica verloor 5,25 procent.

 

 

Huizenmarkt UK en VS onder grote druk

De gemiddelde prijs van een huis in Groot-Brittannië lag in januari op 150,500 pond, 16,6 procent lager dan in de eerste maand van 2008. Tegenover december zijn de huizenprijzen 1,3 procent gedaald. In Amerika zijn in december bijna 15 procent minder   nieuwe huizen verkocht, wat neerkomt op 331.000 stuks. De hoop voorafgaand aan de bekendmaking van het cijfer was dat er zo’n 400.000 stuks verkocht zouden zijn, een forse tegenvaller dus voor de Amerikaanse huizenbezitters.

Ook de werkgelegenheid blijft terrein verliezen

De werkloosheid in Duitsland is in januari opnieuw gestegen. Zonder aanpassing voor seizoensinvloeden zijn er op dit moment 3,49 miljoen werklozen in Duitsland. In Amerika bedroeg het aantal eerste steunaanvragen in de week eindigend op 24 januari 588.000 stuks, een toename van 3.000 stuks. Het aantal verlengde steunaanvragen liep in de week eindigend op 24 januari met 159.000 stuks op tot 4,776 miljoen stuks.

Vertrouwen in stimuleringsplan Obama

Ford heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van 5,9 miljard dollar, of 2,54 dollar per aandeel. In dezelfde periode van 2007 leed de autoproducent een verlies van 2,8 miljard dollar. De omzet daalde van 44,1 naar 29,2 miljard dollar. Ford heeft op dit moment 24 miljard dollar aan voorraden in auto’s, en 13,4 miljard dollar in cash. Alan Mulally, de CEO van Ford, zei afgelopen weekend dat hij vertrouwen heeft in het stimuleringsplan voor de economie van Barack Obama.

Even voor half zes noteerde de Dow Jones op 8.276 punten, een verlies van 1,2 procent. De verliezen bij de S&P500 en de Nasdaq liepen nog wat verder op, respectievelijk 1,61 en 1,63 procent.

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.