Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs sluit verdeeld

Amsterdamse beurs sluit verdeeld
30 jan 2009 om 18:00

De Amsterdamse beurs is vandaag verdeeld gesloten. De AEX noteerde aan het einde van de handelsdag in het rood (-1,5 procent op 248,60 punten)  terwijl de AMX een nette plus realiseerde (0,92 procent op 311,73 punten)..

 

Fortis bereikt nieuw akkoord.

De Belgische regering heeft vanochtend om 4 uur een onderhandelingsresultaat bereikt met Fortis en BNP Paribas over de gedeeltelijke verkoop van Fortis. BNP neemt in het nieuwe voorstel de verzekeringstak niet meer geheel over, de Belgische overheid steekt 11,4 in plaats van 14,9 miljard euro in Fortis.

De Vereniging van Effectenbezitters vindt dat minister van Financiën Wouter Bos de onderhandelingen met Fortis moet heropenen . De VEB houdt de Nederlandse staat verantwoordelijk voor het verlies dat de aandeelhouders hebben geleden als gevolg van de nationalisering van Fortis.

De handel in het aandeel werd vandaag opgeschort. Overigens was ook de handel in Dexia onmogelijk .

 

Rabobank vol vertrouwen voor 2009

CEO Bert Heemskerk van de Rabobank denkt dat de bank het in 2009 redelijk goed gaat doen. Heemskerk verwacht geen aanspraak te hoeven maken op het steunfonds van de Nederlandse overheid, zo zei hij in een interview met persbureau Reuters. Dat de Rabobank geen steun nodig heeft komt volgens Heemskerk doordat de bank het goed doet in Nederland, waar 60 procent van haar inkomen vandaan komt.

 

Jetix verdwijnt van de beurs

Jetix Europe maakte vandaag bekend dat het start met de inkoop van eigen aandelen. Jetix, het voormalige Fox Kids Europe, plant een beursexit wegens de volledige overname door Walt Disney, dat reeds een meerderheidsbelang heeft. Jetix zal gedurende vier weken aandelen opkopen tegen 11 euro per stuk.

 

Nieuwe Steen boekt hoger resultaat

Nieuwe Steen publiceerde vanochtend de resultaten over 2008. Het directe resultaat van het vastgoedfonds, ofwel de huuropbrengsten minus de kosten, steeg 5 procent naar 50 miljoen euro,  1,40 euro per aandeel. Het resultaat, dat een record voor Nieuwe Steen betekent, is hiermee in lijn der verwachting.

 

Arcadis pakt volle mep Stijgers en dalers

De winst werd vandaag geboekt door vooral Arcadis (+9,93%) en SNS Reaal (+9,84%). USG People won net geen 6 procent en Heijmans zag zijn beurswaarde met dik 5 procent toenemen. Logica ging 2,74 procent in waarde omhoog.

Bij de verliezers ging Arcelor Mittal met 5,5 procent onderuit. Akzo Nobel verloor net geen 5 procent en Corio 4,23 procent. DSM verloor 4,2 procent en AMG tot slot ging er 3,1 procent op achteruit.

 

Amerika over gehele linie in het rood

De drie toonaangevende indices staan even voor zes uur allen op rood. De Dow Jones verliest 1,23 procent op 8.048 punten. De S&P en de Nasdaq verliezen respectievelijk 1,8 en 1,4 procent.

De Amerikaanse bank Morgan Stanley overweegt 5 procent van haar personeel te ontslaan, zo schrijft The Wall Street Journal. Eind 2008 werden bij de bank al 7.000 medewerkers ontslagen als gevolg van de kredietcrisis. De verwachting is dat de bank binnen twee weken een nieuwe ontslagronde aankondigt.

 

Amerikaanse oliereuzen komen met

Exxon Mobil heeft in het vierde kwartaal van 2008 haar winst zien dalen met 33 procent naar 7,82 miljard dollar. De winst per aandeel daalde van 2,13 dollar in het vierde kwartaal van 2007 naar 1,55 dollar in het afgelopen kwartaal. Dit cijfer valt mee, analisten hadden gerekend op een winst van 1,52 dollar per aandeel.

Chevron heeft in het vierde kwartaal van 2008 een winst gemaakt van 4,9 miljard dollar, een winst van 2,44 dollar per aandeel. In het vierde kwartaal van 2007 bedroeg de winst 4,88 miljard dollar, 2,32 dollar per aandeel. Analisten hadden gerekend op een winst van 1,82 dollar per aandeel. De hogere winst komt doordat Chevron ruim 1 miljard dollar aan eenmalige inkomsten heeft verkregen uit een uitwisseling van belangen en een gunstige ontwikkeling van de wisselkoersen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.