Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse beurzen openen gemengd in afwachting groeicijfer

Amerikaanse beurzen openen gemengd in afwachting groeicijfer
30 jan 2009 om 14:08

De Dow Jones en S&P openen vandaag naar verwachting 0,33 procent lager. De Nasdaq zal met 0,18 procent nog net in de plus openen. Beleggers zullen voorzichtig zijn in afwachting van het economische groeicijfer over het vierde kwartaal. Het nieuws over plannen voor een bailout programma zou beleggers echter hoopvol moeten stemmen.

Bedrijfsnieuws

Amazon.com heeft het in het vierde kwartaal van 2008 verrassend goed gedaan. Zowel de omzet als de winst zijn aanzienlijk gestegen.

Honeywell heeft in het vierde kwartaal van 2008 een winst geboekt van 707 miljoen dollar, dat is een winst van 97 cent per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar boekte Honeywell een winst van 689 miljoen dollar, 91 cent per aandeel. Met deze cijfers maakt Honeywell de verwachting van analisten waar.

Ook Procter & Gamble kwam voorbeurs met cijfers. De omzet is in het tweede (fiscale) kwartaal met 3 procent afgenomen en het operationeel resultaat daalde met 7 procent. De winst daarentegen steeg met 53 procent naar 5 miljard dollar.

Obama

President Barack Obama is fel van leer getrokken tegen het bonusbeleid van financiële instellingen. Gisteren werd bekend dat ‘de top van Wall Street’ voor bijna 14 miljard euro aan bonussen heeft opgestreken over crisisjaar 2008. Obama vindt, alhoewel de bonussen op Wall Street 44 procent lager liggen dan vorig jaar, dat het ‘beschamend en onverantwoord is om in een tijd waarin bijna iedere bank leunt op de Staat grote bonussen aan de top uit te keren’.

Buitenlandse bedrijven

Het Japanse Honda heeft in zijn derde kwartaal van het fiscale jaar de winst zien teruglopen met maar liefst 90 procent. Oorzaken zijn met name de sterkere Japanse yen en de terugloop van de mondiale vraag naar nieuwe auto’s.

Ford kwam gisteren met cijfers. De Amerikaanse autofabrikant heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van 5,9 miljard dollar, of 2,54 dollar per aandeel. De omzet daalde van 44,1 naar 29,2 miljard dollar.

Agenda

Om half drie Nederlandse tijd zal het economische groeicijfer in de VS over het vierde kwartaal van 2008 worden gepubliceerd. De verwachting is een krimp van 5,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.