Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fortis bereikt nieuw akkoord met kabinet en BNP Paribas

Fortis bereikt nieuw akkoord met kabinet en BNP Paribas
30 jan 2009 om 08:02

De Belgische regering heeft vanochtend om 4 uur een onderhandelingsresultaat bereikt met Fortis en BNP Paribas over de gedeeltelijke verkoop van Fortis. BNP neemt in het nieuwe voorstel de verzekeringstak niet meer geheel over, de Belgische overheid steekt 11,4 in plaats van 14,9 miljard euro in Fortis.

Het is de hoop dat aandeelhouders van Fortis nu wel akkoord gaan met de ontmanteling van de bankverzekeraar. Medio december blokkeerden boze beleggers de deal, op 11 februari krijgen ze opnieuw de kans zich uit te spreken over het voorstel, dat meer aandeelhouderswaarde voor de Fortis-holding moet creëren.

De details van het akkoord zoals geschetst in de Belgische krant de Tijd:

    * Fortis Holding behoudt 90 procent van Fortis Insurance Belgium. BNP Paribas koopt de rest van de aandelen. Oorspronkelijk zouden de Fransen de ganse Belgische verzekeringstak overnemen van Fortis Holding voor 5,7 miljard euro. De prijs voor de resterende 10 procent bedraagt 550 miljoen euro. Het bestaande exclusief distributiecontract tussen Fortis Insurance Belgium en Fortis Bank wordt behouden tot 2017. Volgens onze informatie is over die termijn fel gedebatteerd tussen BNP Paribas en Fortis Holding. Rond Fortis Bank verandert er niets aan het oorspronkelijke akkoord : ze komt voor 75 procent in handen van BNP Paribas en voor 25 procent + 1 aandeel in die van de Belgische staat.

    * De samenstelling van de financiering van het ‘special purpose vehicle’ (SPV) voor de rommelkredieten verandert. De staat brengt in ‘equity’ 2 miljard aan (in plaats van 2,5 miljard), Fortis Holding 1 miljard en BNP Paribas 400 miljoen. Zij zullen respectievelijk 58,8 procent, 29,2 procent en 12 procent van het vehikel bezitten. De Franse groep verleent ook een aparte financiering van 500 miljoen voor de portefeuille rommelkredieten. De rest van de financiering wordt verzekerd door Fortis Bank voor 6,5 miljard euro, met de waarborg van de Belgische staat ten belope van 5 miljard euro.

    * BNP Paribas heeft aanvaard het mechanisme rond de zognamee ‘Cashes’ te behouden, zonder betaling door Fortis Holding aan Fortis Bank van het voorschot van 2,35 miljard euro dat voorzien was.

    * De Belgische staat kent aan Fortis Holding, na een ‘lock-up’ van twee jaar, een recht toe op de toekomstige meerwaarde op de aandelen BNP Paribas over de zes volgende jaren tegen een prijs van 68 euro. Deze regeling vervangt de zogenaamde coupon-regeling. De dividenden van de Franse bankgroep komen de Belgische staat toe.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.