Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Voorspellingen voor 2009 – De groei in opkomende economieën zal sterk vertragen

Voorspellingen voor 2009 – De groei in opkomende economieën zal sterk vertragen
4 jan 2009 om 11:56

IHS Global Insight, dat al 40 jaar economische- en financiële- analyses maakt, gaf tien voorspellingen voor het jaar 2009. Global Insight meent dat de wereldeconomie de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog kan gaan meemaken, met een groei van 0 tot 0,5 procent in 2009.

Lees de voorspellingen en uitkomsten van 2008.

In een serie van 10 artikelen wordt een beeld van 2009 geschetst. Wat gebeurt er met de rente en de inflatie, zal de olieprijs verder dalen, hoe zal de dollar zich houden en zijn emerging markets bestand tegen een stootje? Tot slot van de serie enkele tips aan politici en andere beleidsmakers.

 3. De groei in opkomende economieën zal sterk vertragen.

Ook emerging markets zullen last krijgen van de wereldwijde crisis. De groei in deze landen zal hoogstwaarschijnlijk halveren ten opzichte van het begin van 2007. De Chinese economie, die in 2007 nog een groeicijfer had van 11,9 procent, zal in 2009 met ongeveer 6,9 procent groeien.

Er zijn drie belangrijke ontwikkelingen aan te wijzen voor de dalende groei:
1.Dalende brandstofprijzen, die vooral de olie-exporterende landen zullen treffen.
2.Het opdrogen van kapitaalstromen zorgt ervoor dat landen met een groot tekort op de handelsbalans deze tekorten niet meer, of moeilijker, kunnen financieren. Veel Oost-Europese landen hebben om deze reden al steun gezocht bij het IMF.
3.De groei in exporterende landen (dit zijn vooral de Aziatische landen) zal sterk vertragen door de verminderde wereldhandel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.