Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak trekt goede lijn door

Damrak trekt goede lijn door
5 jan 2009 om 08:22

Op het Damrak is de stemming voorbeurs positief. De AEX-index won vrijdag op de eerste handelsdag van 2009 reeds 5 procent, de verwachting is dat dit een matiger vervolg krijgt. Beleggers zijn optimistisch dankzij Barack Obama, die een belastingverlaging van 310 miljard dollar wil doorvoeren.

De Britse premier Brown heeft in een interview gezegd dat de regering een tweede kapitaalinjectie voor banken voorlopig uitsluit. Afgelopen najaar trok de Britse overheid 37 miljard pond uit om onder meer Royal Bank of Scotland en HBOS overeind te houden.

Amerika

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft de afgelopen zestien jaar liefst achtmaal de handel en wandel van Bernard Madoff onder de loep genomen. Op tips van een New Yorks hedge fonds, die de activiteiten van Madoff als ‘zeer ongewoon’ betitelde, deed de SEC onderzoek. Ondanks een tweetal verhoren van de belegger was de SEC nooit dichtbij een onthulling van de fraude.

Chrysler kreeg afgelopen vrijdag een noodkrediet van 4 miljard dollar. De autofabrikant werd voorafgegaan door branchegenoot General Motors. In totaal trekt de Amerikaanse regering 17 miljard dollar uit aan staatssteun voor de autosector. Beide bedrijven presenteren vandaag overigens de verkoopcijfers over december.

Wall Street begon het nieuwe jaar vrijdag voortvarend. De Dow Jones won ondanks een zwak macrocijfer over de Amerikaanse industrie 2,94 procent op 9.034 punten. De Nasdaq (+3,50%) en de S&P 500 (+3,16%) begonnen 2009 nog beter.

Azie

De Japanse beurs kende vandaag zijn eerste handelsdag van 2009. De Nikkei-index won 2,07 procent op 9.043 punten. Exporteurs als autofabrikant Honda en computerbedrijf Nintendo profiteerden van een lagere yen. Het belastingplan van Barack Obama viel tevens goed. De Hang Seng noteert op dit moment een plus van 1,25 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.