Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECB en FED maken zich zorgen om deflatie

ECB en FED maken zich zorgen om deflatie
5 jan 2009 om 08:47

Enkele maanden geleden maakten beleidsmakers zich grote zorgen over de inflatie. De rente moest dringend naar beneden teneinde de economie te stimuleren, dit zou echter met grote prijsstijgingen gepaard kunnen gaan. Mede onder invloed van de ingezakte olieprijs is deze vrees volledig van de baan.

Analistenbureau Global Insight denkt dat de inflatie in Amerika zeker tot aan de zomer van 2009 fors zal blijven dalen, tot iets boven de 1 procent. In Europa zal eenzelfde patroon, slechts minder volatiel, zichtbaar worden. Japan moet vrezen voor deflatie, zeker als de economie van China oververhit raakt.

FED en ECB

De Amerikaanse- en Europese centrale bank, de FED en de ECB, maken zich dan ook grote zorgen om de ontwikkeling van de prijzen. “Het wordt steeds waarschijnlijker dat de inflatie tot een ongewenst laag niveau zal zakken,” aldus Janet Yellen, president van de San Francisco Federal Reserve Bank tegen persbureau Reuters.

Advies

Beide instellingen adviseren de Amerikaanse regeringen om met een agressieve aanpak te komen. Obama zou veel kapitaal in de economie moeten pompen, iets wat de aanstaande president dan ook van plan is.

Europa zou voorlopig kunnen volstaan met het verlagen van de rente. Waar de FED de basisrente vorige maand terugbracht naar 0 tot 0,25 procent, heeft de ECB met het huidige rentetarief van 2,5 procent nog enige speling. Een snelle renteverlaging, na de vergadering van 15 januari, van een half procent zit volgens analisten dan ook in de pijpleiding.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.