Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stevige opleving Amsterdamse beurs aan einde van de dag

Stevige opleving Amsterdamse beurs aan einde van de dag
5 jan 2009 om 17:35

Vanochtend begon de Amsterdamse beurs goed. Zowel de AEX als de AMX wonnen bij opening fors. Kort voor de opening van de beurs van New York moesten beide Nederlandse indices inbinden. De AEX schoot zelfs in het rood. Na 15.00u keerde het tij echter opnieuw. De bouwuitgaven in Amerika in november zakten met slechts 0,6 procent. Analisten hadden rekening gehouden met 1,6 procent. Handelaren putten enig optimisme uit de ‘meevaller’. De AEX sloot uiteindelijk op 261,78 punten, een winst van 1,37 procent. De AMX deed het met een winst van 2,7 procent nog een stuk beter. De Midkap sloot uiteindelijk op 336,34 punten.

Bouwsector in zwaar weer

Vanochtend luidde VNO-NCW al de noodklok, nu volgt de Vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB). Volgens de vereniging staan 100.000 banen op de tocht als gevolg van de crisis op de huizenmarkt. De komende drie jaar zullen 80.000 minder woningen worden gebouwd. Een van de oplossingen die de NVB aandraagt, is het verhogen van de Nationale HypotheekGarantie (NHG) van 265.000 naar 350.000 euro. Maar ook direct financiele steun is noodzakelijk. In totaal raadt de NVB acht maatrelen aan. 

VNO-NCW pleit bij monde van voorman Bernard Wientjes voor overheidssteun aan de bouwsector. De werkgeversorganisatie wil dat bouwbedrijven de mogelijkheid krijgen om de uitgaven voor de onderhoud aan gebouwen af te trekken van de belasting. Een alternatief voor het voorstel zou een lager btw-tarief zijn, zo zegt Wientjes vandaag.

In het nieuws

Air France-KLM is bereid zijn bod op Alitalia te verhogen. De gedeeltelijke Nederlandse luchtvaartmaatschappij wil een kwart van de Italiaanse maatschappij in bezit krijgen. Aanvankelijk had het hier 250 miljoen euro voor over, maar volgens de Franse media zou een bod van 300 miljoen nu ook mogelijk zijn. Reden voor het verhoogde bod is mogelijk het gerucht dat Lufthansa vandaag met de nieuwe eigenaar van Alitalia spreekt.

Stijgers en dalers

De winnaars en verliezers van 5 januari 2009Bij de stijgers vandaag AMG aan kop met een winst van maar liefst 13,2 procent. Ordina wint net geen 10 procent en Aegon en Logica zitten op een waardevermeerdering van meer dan 7 procent. ASMI blijft steken op een winst van net geen 7 procent.

Bij de dalers zien we Oce met 3 procent onderuit gaan. Wavin daalt met 2,5 procent en SNS en Ahold met zo’n 1,7 procent. Wereldhave tot slot verliest 0,8 procent.

Deflatie zorgenkindje

De Amerikaanse- en Europese centrale bank, de FED en de ECB, maken zich grote zorgen om de ontwikkeling van de prijzen. “Het wordt steeds waarschijnlijker dat de inflatie tot een ongewenst laag niveau zal zakken,” aldus Janet Yellen, president van de San Francisco Federal Reserve Bank tegen persbureau Reuters.

Amerika

Rond de klok van half noteert de Dow Jones op 8.975 punten, een verlies van 0,66 procent. De Nasdaq lijdt met 0,58 procent een vergelijkbaar verlies waar de S&P met een waardedaling van 0,35 relatief goed wegkomt.

De nieuwe regering onder leiding van Barack Obama tracht een belastingregime te creeren die moet leiden tot een verlaging van maar liefst 310 miljard dollar. De Democraten willen de komende jaren een economisch stimuleringspakket doorvoeren ter waarde van 775 miljard dollar. Om de steun van de Republikeinen te krijgen voor dit plan proberen de Democraten hen gunstig te stemmen met een belastingverlaging.

De Amerikaanse autofabrikanten Ford en General Motors zullen vandaag inzicht geven in hun verkopen in de maand december. Analisten verwachten niet dat de twee er alsnog in geslaagd zijn om het jaar goed af te sluiten. Evenals Chrysler staan Ford en General Motors er slecht voor. Tekenend voor de situatie is dat Kirk Kerkorkian zou hebben besloten om al zijn belangen in Ford af te stoten, aldus zakenkrant The Wallstreet Journal. In oktober verkocht de grootbelegger al zijn eerste pakket. Chrysler ontving vandaag een injectie ter waarde van 4 miljard dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.