Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Voorspellingen voor 2009 (4) – Centrale banken zullen de rente blijven verlagen

Voorspellingen voor 2009 (4) – Centrale banken zullen de rente blijven verlagen
5 jan 2009 om 11:52

IHS Global Insight, dat al 40 jaar economische- en financiële- analyses maakt, gaf tien voorspellingen voor het jaar 2009. Global Insight meent dat de wereldeconomie de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog kan gaan meemaken, met een groei van 0 tot 0,5 procent in 2009.

Lees de voorspellingen en uitkomsten van 2008.

In een serie van 10 artikelen wordt een beeld van 2009 geschetst. Wat gebeurt er met de rente en de inflatie, zal de olieprijs verder dalen, hoe zal de dollar zich houden en zijn emerging markets bestand tegen een stootje? Tot slot van de serie enkele tips aan politici en andere beleidsmakers.

4. Alle centrale banken zullen de rente blijven verlagen

De Federal Reserve verlaagde de rente medio december naar 0 tot 0,25 procent. Het betreft het belangrijkste rentetarief, datgene dat banken elkaar in rekening brengen. Met de verlaging hoopt de FED de economie een forse duw in de rug te geven. Het is de tiende renteverlaging in Amerika sinds de start van de kredietcrisis in augustus 2007.

In Amerika is het nulpunt nu bereikt, waardoor de FED zich nog meer zal richten op onorthodoxe maatregelen als het direct steunen van bedrijven en het direct lenen aan particulieren.

Global Insight meent dat centrale banken wereldwijd zullen volgen. De Bank of England (nu 2%) en de Europese Centrale Bank (nu 2,5%) gaan hun rente, zeker nu blijkt dat de inflatie ver terugvalt, verder verlagen. Ook hier wordt het nulpunt niet uitgesloten, waarna ook deze banken directe steunmaatregelen aan bedrijven en particulieren zullen moeten overwegen.

Lees meer over de problemen van de Amerikaanse centrale bank: ‘Waarom de renteverlaging van de FED niet werkt’.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.