Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerika opent met een stevige plus

Amerika opent met een stevige plus
6 jan 2009 om 13:44

De beurs van New York zal vandaag, in antwoord op het verlies van gisteren, hoger van start gaan. De Dow en de S&P winnen bijna een procent en de Nasdaq zal 0,8 procent in waarde stijgen bij het klinken van de bel.

In het nieuws

Logitech trekt zijn outlook voor 2009 in. De onderneming verwacht een verslechtering van de economie. Om hier adequaat op te reageren heeft de onderneming besloten om het werknemersbestand met 15 procent terug te brengen. Wells Fargo heeft besloten om voor 730 miljoen dollar aan leningen te kopen van GE Healthcare Financial. Dow Chemical heeft besloten juridische stappen te ondernemen als gevolg van het afketsen van de deal met een Koeweits staatsbedrijf. Onderzoeksbureau Nielsen maakte gisteren nabeurs een onderzoeksrapport naar de online zoekmarkt openbaar. Google blijft marktaandeel winnen waar Microsoft terrein verliest. Yahoo weet stabiel te blijven.

Fors lagere autoverkopen

De twee Amerikaanse autofabrikanten Ford en General Motors (GM) zagen in december hun verkopen met respectievelijk 32 en 31 procent kelderen. Op jaarbasis betekent dit dat Ford 21 procent minder auto’s verkocht, GM zelfs 23 procent minder. Ondanks de forse daling is Ford van mening dat het geen staatssteun nodig heeft. GM en Chrysler hebben inmiddels 17 miljard dollar toegezegd gekregen. Chyrsler verkocht in december zelfs 53 procent minder auto’s.

De mondiale autosector stond overigens vandaag in de schijnwerpers. Porsche liet weten zijn belang in Volkswagen verder te hebben uitgebreid. De producent van sportwagen bezit inmiddels meer dan de helft van de aandelen Volkswagen. Toyota heeft besloten om 12 fabrieken in Japan voor 11 dagen stil te leggen. Voor de Nederlandse autobranche werden vandaag de verwachtingen voor 2009 openbaar gemaakt. Een daling van de verkopen van 5,25 procent zou volgens de brancheorganisaties realistisch zijn.

Olieprijs

De olieprijs is weer in een stijgende trend terechtgekomen en noteert nipt boven de 50 dollar per vat. Geopolitieke spanningen zijn van invloed op de prijsontwikkeling. Nu blijkt dat het gasconflict tussen Rusland en Oekraine ook Zuid-Europa raakt, rijst de twijfel over de betrouwbaarheid van Rusland als energieleverancier. Naast gas is Rusland ook een belangrijke olieleverancier.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.