Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdam opent vlak

Amsterdam opent vlak
6 jan 2009 om 08:21

Op de Amsterdamse beurs wordt vandaag een vlakke opening verwacht. In Amerika was het sentiment gisteren negatief gestemd, ondanks de aangekondigde belastingverlagingen door Barack Obama. Vooral de enorme verliezen die de autofabrikanten leden drukten het sentiment. De negatieve tendens uit Amerika zal gecompenseerd worden door de positieve stemming op de Aziatische beurzen.

In het nieuws

Imtech heeft het jaar 2008 uitstekend afgesloten. De orderportefeuille nam eind december 2008 met ruim 18 procent toe tot ruim 4,5 miljard euro. Daarnaast nam ook de kwaliteit van de orderportefeuille toe. Bovendien  verbeterde de operationele EBITA-marge. ‘Al met al een goede uitgangspositie voor 2009’, zo meldde René van der Bruggen, Voorzitter Raad van Bestuur van Imtech, in zijn nieuwjaarstoespraak voor medewerkers.

Chipmachinefabrikant ASMI heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse SAFC Hitech. Gezamenlijk zullen de bedrijven een nieuwe productietechniek ontwikkelen waarmee onderdelen van geheugenchips en processoren kleiner kunnen worden gemaakt dan nu het geval is. Volgens de bedrijven zal er vanaf 2011 behoefte bestaan naar deze kleinere onderdelen.

Gisteren nabeurs liet Galapagos weten dat zij met succes een preklinisch kandidaat medicijn heeft ontwikkeld in de alliantie met GlaxoSmithKline (GSK) wat de onderneming een bedrag van 7,6 miljoen euro oplevert. Tot nu toe heeft Galapagos in totaal 25,5 miljoen euro aan betalingen van GSK ontvangen.

Biofarmaceut Crucell tot slot liet weten dat het een overeenkomst met het Amerikaanse Centocor heeft gesloten.

Amerika

Het omvangrijke stimuleringsplan van Barack Obama dat moet leiden tot honderden miljarden aan belastingverlagingen kon gisteren Amerikaanse handelaren niet overtuigen. De beurzen op Wall Street leden verlies. Vooral de sombere geluiden uit de autosector zullen hierop van invloed zijn geweest. De Dow Jones daalde met 0,9 procent tot 8952,89 punten. De S&P 500-index verloor 0,5 procent en de Nasdaq sloot op een verlies van 0,3 procent.

Fors lagere autoverkopen

De twee Amerikaanse autofabrikanten Ford en General Motors (GM) zagen in december hun verkopen met respectievelijk 32 en 31 procent kelderen. Op jaarbasis betekente dit dat Ford 21 procent minder auto’s verkocht, GM zelfs 23 procent minder. Ondanks de forse daling is Ford van mening dat het geen staatssteun nodig heeft. GM en Chrysler hebben inmiddels 17 miljard dollar toegezegd gekregen. Chyrsler verkocht in december zelfs 53 procent minder auto’s.

 Azie

In Azie was de stemming aanzienlijk beter dan in Amerika. De toonaangevende indices, waaronder die van Tokio en Hong Kong, noteren in de plus.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.