Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Voorspellingen voor 2009 (5) – Maatregelen tegen de crisis niet groot genoeg

Voorspellingen voor 2009 (5) – Maatregelen tegen de crisis niet groot genoeg
6 jan 2009 om 11:56

IHS Global Insight, dat al 40 jaar economische- en financiële- analyses maakt, gaf tien voorspellingen voor het jaar 2009. Global Insight meent dat de wereldeconomie de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog kan gaan meemaken, met een groei van 0 tot 0,5 procent in 2009.

Lees de voorspellingen en uitkomsten van 2008.

In een serie van 10 artikelen wordt een beeld van 2009 geschetst. Wat gebeurt er met de rente en de inflatie, zal de olieprijs verder dalen, hoe zal de dollar zich houden en zijn emerging markets bestand tegen een stootje? Tot slot van de serie enkele tips aan politici en andere beleidsmakers.

5. Belastingmaatregelen tegen de crisis zijn mogelijk niet groot genoeg

De afgelopen maanden zijn we met enorme getallen om de oren geslagen. De financiële sector van Amerika wordt met liefst 700 miljard dollar gesteund, en ook in Nederland was het raak met de redding van Fortis-ABN AMRO en een garantiefonds van 200 miljard dollar. Dit waren allen echter noodmaatregelen teneinde het systeem overeind te houden.

Er moet in 2009 aan het herstel van de economie worden gewerkt. In de Verenigde Staten zal Obama een plan ter waarde van 850 miljard dollar lanceren, waarmee circa 3 miljoen banen moeten worden gecreëerd. In China wordt er gesproken over een steunmaatregel van 586 miljard dollar voor de reële economie.

Global Insight meent dat deze maatregelen meer dan noodzakelijk zijn. Het is echter nog niet genoeg, en Obama kan weleens 1200 miljard dollar nodig hebben in twee jaar. De maatregelen in Groot-Brittannië en Europa, van circa anderhalf procent van het BBP, zijn onder de maat. Deze economieën zullen de gevolgen van de in de ogen van Global Insight ‘verkeerde zuinigheid’ nog gaan voelen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.