Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wederom mooie winsten op beursplein 5

Wederom mooie winsten op beursplein 5
6 jan 2009 om 17:32

Ook op de tweede dag van de handelsweek betekende voor de Amsterdamse beurs een goede dag. De AEX sloot op 269,27 punten, een winst van 2,86 procent. De AMX eindigde op 341,93 punten, een winst van 1,66 procent. Belangrijke aanjagers vandaag waren de stijgende olieprijs en de stimuleringsplannen in Duitsland en Amerika. Ook de koerswinsten op Wall Street hadden een positieve uitwerking.

Enorme dagwinst voor HeijmansStijgers en dalers

Grote winnaar van vandaag is zondermeer Heijmans. Het bouwconcern steeg maar liefst met 17,26 procent in waarde. De aflopen periode was het fonds overigens fors afgestraft. Arcelor Mittal deed het met een dagwinst van 13,52 ook niet slecht. ASMI bleef net onder de 10 procent en Aalberts won 8,42 procent. Fortis tot slot kwam uit op een winst van 7,81 procent.

Grote daler vandaag was VastNed Retail. De onderneming verloor 5,9 procent en Ahold daalde met 3,76 procent. Ten Cate, TomTom en KPN noteerden alleen een verlies van iets meer dan 2,5 procent.

In het nieuws

Voorbeurs kwamen Imtech en ASMI met nieuws. Imtech heeft het jaar 2008 uitstekend afgesloten. De orderportefeuille nam eind december 2008 met ruim 18 procent toe tot ruim 4,5 miljard euro. Daarnaast nam ook de kwaliteit van de orderportefeuille toe. Bovendien verbeterde de operationele EBITA-marge. Chipmachinefabrikant ASMI heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse SAFC Hitech. Gezamenlijk zullen de bedrijven een nieuwe productietechniek ontwikkelen waarmee onderdelen van geheugenchips en processoren kleiner kunnen worden gemaakt dan nu het geval is.

Het nieuwe kabinet van Belgie zal zich deze week buigen over de kwestie Fortis. Doel is te kijken of een compensatie voor Fortis-aandeelhouders tot de mogelijkheden behoort, aldus De Tijd. Voor aanstaande maandag moet duidelijkheid bestaan over een regeling met aandeelhouders over de verkoop van activiteiten aan de Franse bank BNP Paribas daar dan de agenda voor de aandeelhoudersvergadering in februari wordt opgesteld. Overigens zou de kans op een compensatie klein zijn.

Een anonieme bron zou hebben gezegd dat de directie van Alitalia vrijdag vrijhoudt om een deal met Air France-KLM te kunnen sluiten. Gisteren werd bekend dat Air France-KLM is bereid zijn bod op Alitalia te verhogen. De gedeeltelijke Nederlandse luchtvaartmaatschappij wil een kwart van de Italiaanse maatschappij in bezit krijgen. 

Autofabrikant Spyker hoeft zijn jaarrekening over 2006 niet te herzien. Dit is de mening van Advocaat-generaal Vino Timmerman, de belangrijkste adviseur van de Hoge Raad. Hij sluit zich hiermee aan bij het oordeel van de Ondernemingskamer.

Kort voor de sluiting van de beurs kwam ArcelorMittal nog in het nieuws. De gesprekstermijn om tot een samenwerking te komen met Adriane inzake een ijzerhaven Brazilie is verlengt.

Amerika

Rond de klok van half zes noteerde de Dow Jones op 8,988 punten, een winst van 0,39 procent. De S&p en de Nasdaq doen het met een winst van 0,46 en 0,87 procent nog een stukje beter.

Vanmiddag ook het nodige macro-economische nieuws uit Amerika. In november daalden de fabrieksorders in de VS met maar liefst 4,6 procent. Economen waren uitgegaan van 2,2 procent. De inkoopmanagersindex daalde minder sterk dan verwacht, maar er is nog altijd sprake van krimp. De aankoop van nieuwe huizen tot slot bereikte een dieptepunt. Ten opzichte van oktober was er over november sprake van een daling van 4,0 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.