Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak mee in negatief beeld Wall Street

Damrak mee in negatief beeld Wall Street
7 jan 2009 om 17:35

Een onverwacht zwak cijfer over de Amerikaanse werkgelegenheid zette de AEX vanmiddag om 14.00 uur ogenblikkelijk 1 procent in het rood. Het verlies liep onder invloed van een stroom aan slecht nieuws uit Amerika daarna gestaag op. De AEX eindigde de handelsdag op 265,04 punten, een verlies van 1,57 procent. De Midkap leverde 1,39 procent in.

In het nieuws

Aegon is akkoord met de acquisitie van Banca Transilvania’s aandeel van 50 procent in BT Aegon, de onderneming via welke Aegon en Banca Transilvania in de Roemeense pensioenmarkt opereren. Aegon zal ongeveer 11 miljoen euro betalen voor het belang.

DSM verwacht dat het in 2011 of 2012 op grote schaal ethanol kan produceren uit landbouwafval. Volgens een woordvoerder zet de onderneming sterk in op de ontwikkeling van bioraffinaderijen die grondstoffen gebruiken die niet concurreren met de voedselketen. Op deze wijze komen de prijzen van voedsel niet onder druk te staan bij een verhoging van de productie van bio-ethanol.

Vastgoedfonds Corio heeft een lening van 100 miljoen euro afgesloten met ING Real Estate Finance. Dit werd dinsdag nabeurs bekend gemaakt. De lening heeft een looptijd van twee jaar en kent een rentepercentage van 3-maands Euribor plus 250 basispunten opslag. De opbrengsten worden gebruikt voor algemene bedrijfsfinanciering.

De nieuwe Belgische premier Van Rompuy heeft zijn commissariaat bij bouwbedrijf BAM opgezegd. Op 5 maart 2009 zal de raad van commissarissen bij de publicatie van de jaarcijfers over 2008 bekendmaken op welke wijze invulling zal worden gegeven aan de ontstane vacature in de raad.

Heineken is niet verantwoordelijk voor het faillissement van evenementenbedrijf Van Hoorn Company. Dit oordeelde de rechter vandaag in een zaak aangespannen door de curator van Van Hoorn, die 2,6 miljoen euro van de brouwer eiste.

Kredietcrisis

Uit internationaal onderzoek van accountantsbureau KPMG onder 500 banken is gebleken dat banken het beloningsbeleid als belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis zien. Ook menen de bestuurders dat de aandacht voor risicomanagement veel te versnipperd is binnen de organisaties. Lees meer.

Gasconflict

De rest van Europa moet niet het slachtoffer worden van het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne, zo lijken de landen zich te beseffen. EU-voorzitter Tsjechie kwam met het voorstel om waarnemers te laten toezien op de doorvoer van Russische gas over Oekraïens grondgebied.

Rusland en Oekraïne zijn reeds akkoord, de regeringen van de EU-landen moeten de overeenkomst echter nog bevestigen, zo liet voorzitter Barroso van de Europese Commissie weten.

De landen staan voorlopig lijnrecht tegenover elkaar in het conflict. Volgens Rusland heeft Oekraine forse betalingsachterstanden en tapt het illegaal gas af, Oekraïne ontkent deze lezing.

Olieprijs

De olieprijs was de laatste dagen opgelopen wegens een productieverlaging van de OPEC en het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne. Vandaag echter dook de prijs voor een vat olie ineens ruim 8 procent naar 45 dollar.

Reden voor de daling zijn de olievoorraden van de Verenigde Staten. Deze zijn in de week tot 2 januari gestegen met 6,7 miljard vaten naar 325,4 miljard vaten. Analisten rekenden op een toename van circa anderhalf miljard stuks.

Stijgers en dalers

Chipmachinefabrikant ASML (-4,4%) had last van een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot Intel. Ook Aegon (-3,9%), Arcelor Mittal (-3%) en Shell (-2,4%), op een dalende olieprijs, trokken de AEX naar beneden. Corio (+4%) blonk uit op nieuws dat het enkele vastgoedprojecten heeft verkocht. Fortis won 5,4 procent.

AEX index woensdag 7 januari 2009

Europa

In december is de werkeloosheid in Duitsland verder opgelopen. In totaal steeg het aantal werkelozen met 18.000 personen naar 3,102 miljoen, waar analisten hadden gerekend op 10.000 personen. In de laatste maand van 2008 betekende dit dat 7,4 procent van de Duitse arbeidsbevolking zonder baan zat.

De producentenprijzen in de eurozone zijn in november sterker gedaald dan verwacht. De index daalde over november met 1,9 procent in vergelijking tot oktober. Ten opzichte van een jaar geleden was er zelfs sprake van een daling van 3,3 procent. Analisten rekenden vooraf op een daling van 0,9 procent in vergelijking tot oktober.

De renteverlagingen van de Europese Centrale Bank lijken nu echt effect te gaan sorteren. De Euribor, het rentetarief dat banken elkaar berekenen, is vandaag gezakt naar 2,48 procent.

Enkele houders van een flexibele hypotheek bij onder meer ING profiteren ogenblikkelijk: de bank rekent namelijk de Euribor-rente plus 1 procent als hypotheekrente.

Ook in de rest van Europa was het dankzij Amerika kommer en kwel op de beurzen. De CAC40 (-1,79%) en de DAX (-1,77%) noteren zwaar in het rood.

Amerika

De Amerikaanse ‘president-elect’ Barack Obama kondigde vandaag aan dat het begrotingstekort van de VS kan oplopen tot 1,2 biljoen (1200 miljard) dollar in 2009. Het omvangrijke stimuleringsplan van Obama voor de Amerikaanse economie is verantwoordelijk voor 800 miljard dollar van de gigantische schuld.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is in de week tot 2 januari met 8,2 procent gedaald op jaarbasis. Tegenover vorige week daalden de aanvragen zelfs met 8,9 procent.

De werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector harder is teruggelopen dan verwacht. In december verdwenen er 693.000 banen, terwijl in november nog 250.000 banen werden geschrapt. Analisten rekenden vooraf op een baanverlies van circa 515.000.

Intel, Alcoa en Time Warner kwamen allen met slecht nieuws. Alcoa gaat 13.500 banen schrappen, Intel en Time Warner verlaagden de verwachtingen voor 2009.

Wall Street is dankzij de stortvloed aan slecht nieuws duidelijk in mineur. De Dow Jones noteert na goed twee uur handel 8.858 punten, een verlies van 1,74 procent. De Nasdaq (-2,19%) en de S&P 500 (-1,93%) laten vergelijkbare uitslagen zien.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.