Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gaskraan Rusland weer open bij aankomst waarnemers EU

Gaskraan Rusland weer open bij aankomst waarnemers EU
7 jan 2009 om 17:03

De rest van Europa moet niet het slachtoffer worden van het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne, zo lijken politici zich te beseffen. EU-voorzitter Tsjechie kwam met het voorstel om waarnemers te laten toezien op de doorvoer van Russische gas over Oekraïens grondgebied.
Rusland en Oekraïne zijn reeds akkoord, de regeringen van de EU-landen moeten de overeenkomst echter nog bevestigen, zo liet voorzitter Barroso van de Europese Commissie weten.

Dispuut

Wegens een dispuut over achterstallige betalingen draaide Rusland op 1 januari de gaskraan naar Oekraine dicht. Het Oekrainse staatsgasconcern Naftogaz meldde vandaag dat de gasruzie heeft geleid tot gasproblemen in heel Europa en Turkije. Van het Russische aardgas dat is bestemd voor Europa loopt ongeveer 80 procent via pijpleidingen in Oekraine.

Rusland en Oekraine staan voorlopig lijnrecht tegenover elkaar in het conflict. Volgens Rusland heeft Oekraine forse betalingsachterstanden en tapt het illegaal gas af, Oekraïne ontkent deze lezing. Morgen gaat topman Oleh Dubina van NAK Naftogaz Oekraine naar Moskou voor overleg.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.