Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rusland stopt de gasleveringen aan Europa

Rusland stopt de gasleveringen aan Europa
7 jan 2009 om 09:33

Wegens een dispuut over achterstallige betalingen draaide Rusland op 1 januari de gaskraan naar Oekraine dicht. Het Oekrainse staatsgasconcern Naftogaz meldde vandaag dat de gasruzie heeft geleid tot gasproblemen in heel Europa en Turkije. Van het Russische aardgas dat is bestemd voor Europa loopt ongeveer 80 procent via pijpleidingen in Oekraine.

Gasprijzen stijgen

Naast Bulgarije, Turkijke, Griekenland en Macedonië hadden ook Frankrijk, Italië en Duitsland enrnstige last van de stop in gastoevoer. In het Verenigd Koninkrijk schoten de prijzen op de gasbeurs dinsdag met 27 procent omhoog. De stijging in de gasprijs zal ook druk zetten op de olieprijs. Die staat momenteel op 48.31.

Nederland

Nederland stelt zich terughoudend op. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken is vooralsnog niet bespreekbaar om de reserves ter beschikking te stellen aan landen in nood. ‘ Het staat partijen vrij om op de markt aan te kloppen om gas te kopen. In onze optiek is dit een kwestie voor de markt’, aldus de woordvoerder. Nederlands gas is ook niet direct een oplossing voor de EU-lidstaten in Oost-Europa, daar het een lagere calorische waarde heeft dan nodig is in Oost-Europa.

Rusland en Oekraine staan voorlopig lijnrecht tegenover elkaar in het conflict. Volgens Rusland heeft Oekraine forse betalingsachterstanden. Morgen gaat topman Oleh Dubina van NAK Naftogaz Oekraine naar Moskou voor overleg.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.