Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street start lager op zorgen economie

Wall Street start lager op zorgen economie
7 jan 2009 om 14:50

De futures op de Dow Jones (-1,63%) en Nasdaq (-1,52%) voorspellen een lagere opening voor Wall Street. De voornaamste reden voor het malheur is het zwakker dan verwachte werkgelegenheidscijfer, dat voorbeurs naar buiten kwam.

Bedrijfsnieuws

Beleggers schrokken voorbeurs van metaal- en aluminiumproducent Alcoa, dat wereldwijd 13 procent van zijn werknemersbestand, ofwel 13.500 banen, wil schrappen. Alcoa schroeft de productie van aluminium wegens een daling van de vraag terug met liefst 18 procent.

Bank of America (BoA) verkocht voor 2,8 miljard dollar zijn aandelen China Construction Bank. De 5,62 miljoen stukken zijn goed voor 13 procent van de Chinese bank. BoA maakt 1,3 miljard dollar winst op de verkoop.

Macrocijfers

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is in de week tot 2 januari met 8,2 procent gedaald op jaarbasis. Tegenover vorige week daalden de aanvragen zelfs met 8,9 procent. In verhouding met dezelfde week vorig jaar is het aantal hypotheekaanvragen echter 28,3 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Mortgage Bankers Association, een handelsorganisatie van hypotheekbanken en vastgoedbedrijven.

Salarisverwerker Automatic Data Processing (ADP) maakte vandaag bekend dat de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector harder is teruggelopen dan verwacht. In december verdwenen er 693.000 banen, terwijl in november nog 250.000 banen werden geschrapt. Analisten rekenden vooraf op een baanverlies van circa 515.000.

Olie

In reactie op het gasconflict tussen Rusland en Oekraine is de olieprijs vandaag opnieuw gestegen. Een vat ruwe olie kost in New York 48 dollar. Om 16.30 uur vanmiddag geeft een cijfer over de olievoorraden van de VS mogelijk wederom sturing aan de markt.

Europa

Na een zwakke start, en een comeback tot het startpunt rond 12 uur, zakte de AEX na de aankondiging van de werkgelegenheidscijfers in de VS ogenblikkelijk 1 procent. Op dit moment noteert de graadmeter 265,46 punten, een verlies van 1,41 procent. Met de rode cijfers loopt de AEX in de pas bij de CAC40 (-0,97%) en de DAX (-1,31%).

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.