Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak lager op zwakke cijfers Amerikaanse economie

Damrak lager op zwakke cijfers Amerikaanse economie
8 jan 2009 om 08:24

In Amsterdam wordt de stemming voorbeurs nog steeds bepaald door de slechte cijfers die gisteren uit Amerika kwamen. De werkgelegenheid liep harder terug dan verwacht, en diverse multinationals als Intel en Time Warner verlaagden de verwachtingen voor 2009. De AEX opent 1 tot 2 procent lager.

Crucell heeft bevestigd dat het in gesprek is met de Amerikaanse farmaceut Wyeth over een mogelijke overname. Het Nederlandse biotechbedrijf zou volgens The Wall Street Journal daarbij mogelijk op meer dan 1 miljard euro worden gewaardeerd. Dankzij de berichtgeving schoot het aandeel Crucell op de Nasdaq liefst 25 procent omhoog, waarna de handel werd stilgelegd.

Energiebedrijf Essent wordt waarschijnlijk overgenomen door de Duitse branchegenoot RWE. Volgens het Financieel Dagblad zou het management van Essent exclusieve onderhandelingen met RWE willen voeren.

Fortis

Fortis heeft de Belg Karel Vinck op het oog om voorzitter te worden van de beursgenoteerde holding. Vinck, tot nu toe voornamelijk actief in de industrie, zou echter niet onverdeeld positief hebben gereageerd.

Sinds het wegstemmen van kandidaat-voorzitter Etienne Davignon op 2 december jongstleden is Fortis op zoek naar een voorzitter. Op 12 februari aanstaande is er een nieuwe aandeelhoudersvergadering, waarin er opnieuw een bestuur zal moeten worden voorgedragen. Vrijdag hoopt Fortis daarvoor zijn kandidatenlijst te completeren.

Amerika

De Amerikaanse belegger schrok gisteren van de forse daling van werkgelegenheid in de private sector. Er gingen in december 693.000 banen verloren. De Dow Jones eindigde op 8.769 punten, een verlies van 2,72 procent. De Nasdaq (-3,23%) en de S&P 500 (-3%) leden vergelijkbare verliezen.

Azië

Aziatische beleggers gaven in navolging van hun Europese- en Amerikaanse collega’s ook niet thuis. De Nikkei-index verloor na zeven opeenvolgende dagen van stijging ineens 3,93 procent op 8.876 punten. De Hang Seng noteert 3,77 procent lager.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.