Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

EZ maakt zich zorgen om gasconflict

EZ maakt zich zorgen om gasconflict
8 jan 2009 om 09:29

Het ministerie van Economische Zaken liet vandaag weten dat minister Maria van der Hoeven ‘zeer bezorgd is over het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne’. Van der Hoeven wil dat de landen die niet betrokken zijn bij de ruzie ogenblikkelijk weer over Russisch gas dat via Oekraïnse pijpleidingen loopt kunnen beschikken.

EU-voorzitter Tsjechië moet er volgens van der Hoeven ‘alles aan te doen om te helpen een oplossing te vinden’. Het conflict bewijst volgens de minister tevens dat er nieuwe pijpleidingen nodig in meerdere landen om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Opmerkelijk

Opmerkelijk aan het verhaal van van der Hoeven is dat de actualiteit haar gisteren al heeft ingehaald. EU-voorzitter Tsjechië doet reeds alles wat het kan, en is ook al met een oplossing gekomen wat betreft de toevoer van gas aan Europa.

Tsjechie kwam met het voorstel om waarnemers te laten toezien op de doorvoer van Russische gas over Oekraïens grondgebied. Rusland en Oekraïne zijn reeds akkoord, de regeringen van de EU-landen moeten de overeenkomst echter nog bevestigen, zo liet voorzitter Barroso van de Europese Commissie weten.

Gasconflict

Wegens een dispuut over achterstallige betalingen draaide Rusland op 1 januari de gaskraan naar Oekraine dicht. Het Oekrainse staatsgasconcern Naftogaz meldde vandaag dat de gasruzie heeft geleid tot gasproblemen in heel Europa en Turkije. Van het Russische aardgas dat is bestemd voor Europa loopt ongeveer 80 procent via pijpleidingen in Oekraine.

Volgens Rusland heeft Oekraine forse betalingsachterstanden en tapt het illegaal gas af, Oekraïne ontkent deze lezing. Vandaag gaat topman Oleh Dubina van NAK Naftogaz Oekraine naar Moskou voor overleg.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.