Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Obama speecht over economische plannen

Obama speecht over economische plannen
8 jan 2009 om 10:09

Barack Obama, vanaf 20 januari de president van de Verenigde Staten, geeft vandaag (17.00 uur Nederlandse tijd) een speech waarin hij zijn economische plannen verder uiteen zal zetten. Het is de verwachting dat Obama zal aansturen op een snelle belastingmaatregel, die de economische crisis moet bezweren.

Plan

Het tweejarige plan van Obama, dat 775 miljard dollar gaat kosten en in overleg met leden van het Amerikaanse Congres is samengesteld, behelst een belastingkorting voor de middenklasse en forse investeringen in de infrastructuur. Dit moet voorkomen dat Amerika in een nog diepere recessie belandt. Onder president Bush bevindt het machtigste land van de wereld zich al een jaar in een recessie, zo bleek afgelopen najaar.

Begrotingstekort

Obama zal in 2009 het begrotingstekort laten oplopen naar 1200 miljard dollar, 8,3 procent van het BBP. Daarmee breekt hij het record van Reagan, die in 1983 tekort van 6 procent van het BBP liet optekenen. Mocht het plan van Obama duurder uitvallen, dan gaat het begrotingstekort mogelijk naar 1700 miljard dollar.

"We moeten stoppen met de discussie over het begrotingstekort", aldus Obama eerder. "In plaats daarvan moeten we het tekort omarmen, het is namelijk absoluut noodzakelijk teneinde Amerika uit de economische crisis te loodsen".

Werkloosheid

Protesten tegen het voornemen van Obama verstomden gisteren, toen bleek dat de werkloosheid in Amerika steeds verder oploopt. Er gingen in december 693.000 banen verloren. Economen denken dat de werkloosheid in 2009 kan oplopen naar maximaal 10 procent, op dit moment is 6,7 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.