Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fugro verwacht targets 2008 te halen

Fugro verwacht targets 2008 te halen
9 jan 2009 om 08:03

Fugro heeft de voorlopige resultaten over 2008 gepubliceerd. De omzet zal rond 2,1 miljard euro uitkomen, een groei van circa 16 procent ten opzichte van 2007. De winst zal minimaal 275 miljoen euro bedragen, een toename van meer dan 27 procent ten opzichte van vorig jaar. Met de resultaten voldoet Fugro aan de in augustus aangegeven verwachting.

De omzet- en winsttoename hebben plaatsgevonden over de gehele breedte van het bedrijf, waarbij vooral de seismische activiteiten hun capaciteitsuitbreiding hebben vertaald in omzet en resultaat. Ook de andere activiteiten, met name die op zee plaatsvinden, tonen groei in omzet en resultaat.

Olieprijs

Fugro gaf zijn visie op de ontwikkeling van de olieprijs en de gevolgen voor het bedrijf: “In mei liep de olieprijs op tot zo’n USD 145 per vat en daalde tot rond USD 40 per vat tegen het jaareinde en veert nu weer wat op. Daarmee is de olieprijs nu op een niveau waarop de olie- en gasindustrie evalueert wat het rendement op nieuwe investeringen zal zijn. Dit mede gezien de sterk opgelopen exploratie- en productiekosten in de afgelopen jaren, onder andere doordat het steeds moeilijker wordt nieuwe locaties te vinden. Daarbij dient men onderscheid te maken tussen de korte en lange termijn. Voor de lange termijn is er structureel niet veel veranderd doordat de zogenaamde depletion (uitputting) van bestaande velden met zo’n 6 à 9% per jaar doorgaat en de vraag weer snel zal aantrekken zodra de wereldeconomie zich herstelt. Met name de voor Fugro belangrijke groep opdrachtgevers van nationale oliemaatschappijen en grote internationale bedrijven richt zich vooral op de langere termijn projecten, mede door politieke en strategische overwegingen.”

“Minder grote spelers die afhankelijk zijn van externe financiering en/of kortere termijn kasstromen zullen genoodzaakt zijn projecten uit te stellen totdat betere rendementen zichtbaar worden, hoewel dit hun toekomstige concurrentiepositie zou kunnen verslechteren. Uitstel van enkele projecten in de opstartfase vindt inmiddels plaats. Een soortgelijk beeld als hiervoor geschetst voor de olie- en gasindustrie geldt wellicht in nog sterkere mate voor de mijnbouwsector.”

Nieuwe opdracht

Fugro Brasil Ltda heeft een specialistische opdracht verworven van de National Oil & Gas Agency (ANP) in Brazilie voor het uitvoeren van meer dan 1000 grondmonsters in het Jacuipe offshore oil en gas gebied gelegen voor de noordoost- kust van Brazilië. Het totale project zal ongeveer een jaar in beslag nemen waarvan circa 5 maanden voor het verzamelen van de grondmonsters op zee. De contractwaarde bedraagt ongeveer 6 miljoen euro.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.