Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Galapagos gaat alliantie aan met Merck in diabetes en obesitas

Galapagos gaat alliantie aan met Merck in diabetes en obesitas
9 jan 2009 om 07:56

Galapagos heeft een meerjarige alliantie gesloten met Merck & Co. om nieuwe medicijnen te ontwikkelen voor diabetes en obesitas. Galapagos is verantwoordelijk voor de ontdekking en preklinische ontwikkeling van kandidaat medicijnen gebaseerd op nieuwe Galapagos targets.  Merck krijgt de exclusieve optie om de kandidaat medicijn te licentiëren voor klinisch onderzoek en wereldwijde verkopen. 

Technologie

De basis van de alliantie is Galapagos’ gepatenteerde SilenceSelect® technologie voor ontdekking van targets, die nu zal worden toegepast in diabetes (suikerziekte) en obesitas (zwaarlijvigheid).  Merck en Galapagos zullen gezamenlijk targets selecteren waarvoor Galapagos vervolgens de screening en medicinale chemie zal uitvoeren. 

Bij de uitoefening van haar optie, neemt Merck op haar kosten alle verdere ontwikkeling en commercialisering van de kandidaat medicijnen over.  Galapagos heeft een mogelijkheid om Fase I klinische studies te doen en heeft tevens het recht om kandidaat medicijnen waarvoor Merck haar exclusieve optie niet uitoefent verder te ontwikkelen en te commercialiseren.

Betalingen
 
Bij het tekenen van deze overeenkomst heeft Galapagos meteen 1,5 miljoen euro cash ontvangen als upfront betaling van Merck.  In aanvulling daarop komt Galapagos in aanmerking voor succesbetalingen bij het behalen van mijlpalen in onderzoek, ontwikkeling en registratie.  Het totaal van deze succesbetalingen kan uitstijgen boven 170 miljoen euro voor meerdere producten.

Daarbovenop krijgt Galapagos betalingen bij het behalen van specifieke verkoop niveaus alsmede royalty’s op wereldwijde verkopen bij commercialisatie van de producten uit de alliantie.

Toelichting
 
"De alliantie met Merck op gebied van diabetes en obesitas laat de mogelijkheden van Galapagos zien om verder uit te breiden naar nieuwe ziektegebieden," aldus Onno van de Stolpe, CEO.
 
"De combinatie van de target identificatie van Galapagos met de ervaring in medicijnontwikkeling van Merck geeft deze samenwerking de unieke mogelijkheid om nieuwe therapieën voor diabetes en obesitas te ontdekken en te ontwikkelen," aldus Catherine Strader, Vice President, External Basic Research, Merck Research Labs.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.