Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Pehac wordt alweer opgeheven

Pehac wordt alweer opgeheven
17 mrt 2009 om 08:45

Aandeelhouders van het Nederlandse Pan-European Hotel Acquisition Company (Pehac) zijn gisteren in grote meerderheid (98%) akkoord gegaan met het voorstel om het fonds te liquideren. De oprichters van Pehac onthielden zich van stemming. Vandaag zal de laatste handelsdag van Pehac zijn op de beurs van Amsterdam. Op 30 maart wordt het aandeel definitief van het Damrak verwijderd.


Opheffing

Aandeelhouders van Pehac roerden zich begin dit jaar. Ze waren ontevreden over het eerste ‘blank-cheque’ bedrijf van Europa. Pehac was sinds 2007 actief, maar wist niets met het ingelegde geld te doen. De bestuurders van Pehac waren tegen opheffing, omdat ze meenden ‘dat de huidige marktomstandigheden nog steeds mogelijkheden bieden om aantrekkelijke overname te doen.’


Blank cheque

Een Spac (special-purpose acquisition companies), ook wel omschreven als ‘blank-cheque’ bedrijf, is een bedrijf met maar een doel: een deal maken. Kort gezegd komt het erop neer dat beleggers investeren in een fonds, dat zichzelf ten doel heeft gesteld met een of meerdere overnamedeals geld te verdienen. Het is, voordat de daadwerkelijke investering wordt gedaan door beleggers, echter vaak nog onbekend wat het bedrijfsplan van het fonds is. Investeerders gaan in de regel af op de reputatie van de leider(s) van de Spac. Beleggers ‘kopen de jockey, die voor hen op zoek gaat naar het juiste paard’.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.