Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Porsche krijgt hulp aangeboden uit Qatar

Porsche krijgt hulp aangeboden uit Qatar
13 jul 2009 om 09:59

De Duitse sportwagenproducent Porsche krijgt hulp uit Qatar. Sjeik Hamd bin Khalifa al-Thani wil 7 miljard euro in het bedrijf stoppen. Hiermee krijgt de sjeik meer dan 25 procent van de aandelen van Porsche en een optiepakket op Volkswagen-aandelen, dat in het bezit is van Porsche. Van verschillende banken die betrokken zijn bij de sportwagenproducent is inmiddels vernomen dat dit bedrag het bedrijf vrijwel geheel uit de schulden helpt. Intussen zouden beide partijen al tot overeenstemming zijn gekomen.

 

Mislukte overname

Het geld is erg welkom bij de sportwagenmaker, gezien de netto-schuld van 9 miljard die het bedrijf heeft opgebouwd. De grote schuld van het bedrijf is vooral te danken aan de mislukte overname van het autobedrijf Volkswagen. Porsche raakte diep in de schulden toen het Volkswagen-aandelen insloeg met als doel het bedrijf volledig over te nemen. Het bedrijf wist 50,8 procent van de aandelen binnen te halen, maar realiseerde wegens de opgelopen schuldenlast de overname niet.

 

De rollen omgedraaid

Een maand geleden bood Volkswagen Porsche een reddingsplan aan, waarbij het bedrijf een een belang van 49,9 procent in de sportwagenproducent zou nemen. Porsche is vanwege de te lage prijs niet akkoord gegaan met het aanbod. Volkswagen heeft inmiddels een nieuw bod uitgebracht. Waarschijnlijk zal er over twee weken een beslissing vallen over de instap van Qatar. Ook de mogelijke verkoop aan Volkswagen zal dan worden besproken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.