Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht herstel Damrak

Licht herstel Damrak
18 aug 2009 om 18:03

De AEX heeft vandaag een deel van het grote verlies van gisteren goedgemaakt. De index sloot 0,87 procent hoger op punten 284,46 punten. De AMX pakte met 0,99 procent zelfs wat meer terug. De midkap kwam daarmee uit op 432,04 punten. Reden voor de winst is dat Damrak meeliftte op de opwaartse correctie van de beurzen van Azië. Daarnaast kon de korte inzinking vanmiddag na de tegenvallende Amerikaanse huizencijfers uiteindelijk geen roet in het eten gooien. De Amerikaanse beleggers, die hoop putten uit de verhoging van de winstverwachting van Amerika’s grootste doe-het-zelf keten Home Depot, lieten zich niet uit het veld slaan. Daardoor klauterde de AEX aan het eind van de handelsdag terug naar een nette winst.

Rode cijfers voor SNS Reaal

SNS Reaal heeft vanochtend voorbeurs de cijfers over de eerste zes maanden van 2009 bekendgemaakt. In deze periode werd een nettoverlies geleden van 30 miljoen euro als gevolg van afwaarderingen op de goodwill van SNS Property Finance ter waarde van 55 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op zwarte cijfers en het resultaat van SNS valt daarmee dan ook tegen. Dit betekent dat SNS ook geen interimdividend zal uitkeren. De onderliggende winst bedroeg 129 miljoen euro en was bijna de helft hoger dan in het voorgaande halfjaar. De solvabiliteit van de bank verbeterde tot 274 procent en de Tier 1 ratio ging van 8,2 naar 10,6 procent. De liquiditeitspositie van de bankactiviteiten tot slot verbeterden tot 15,2 miljard euro.

De vooruitzichten voor de komende zes maanden blijven uitdagend door het onzekere economische klimaat. Ondermeer als gevolg van een verdere verlaging van de kostenstructuur denkt SNS in staat te zijn een verbetering in de toekomstige financiële resultaten te bereiken zonder hiervoor meer risico’s te hoeven nemen. Daarnaast zal de financial voor 8 december 250 van de 750 miljoen euro staatssteun moeten terugbetalen om een boeterente van 50 procent, of 125 miljoen euro, te ontlopen. SNS Reaal is er echter nog niet over uit of een derde deel van het steungeld snel zal worden terugbetaald. Volgens CEO Ronald Latenstein is de terugbetaling “een ingewikkelde zaak is.”

 

Wederom nieuw contract voor Crucell

Crucell heeft een nieuwe contract ontvangen voor de ontwikkeling van antilichamen voor griep. Het contract heeft een waarde van 40,7 miljoen dollar wat kan oplopen tot 69,1 miljoen dollar. Het contract biedt Crucell de kans een nieuwe aanpak te ontwikkelen. Gisteren ontving Crucell ook al een opdracht. Deze opdracht heeft een waarde van 300 miljoen dollar, en beslaat de periode 2010-2012. Crucell had voor de periode 2007-2009 reeds contracten voor het vaccin Quinvaxem met een waarde van 500 miljoen dollar.

Verbetering economisch sentiment Duitsland

De Duitse ZEW-index, die het vertrouwen onder (institutionele) beleggers en investerdeerders aangeeft, is in augustus gestegen van 39,5 naar 56,1 punten. Hiermee is de index aanzienlijk sterker gestegen dan verwacht. De index over de huidige stand van zaken steeg van -89,3 naar -77,2 punten.

Amerikaanse macrocijfers

De woningbouw in de Verenigde Staten is in juli tegen de verwachting in afgenomen. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het ministerie van handel. Afgelopen maand daalde de woningbouw met 1,0 procent tot 581.000 in aanbouw genomen woningen, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Analisten waren uitgegaan van een toename van de woningbouw met 2,7 procent. Daarnaast daalde het aantal verstrekte bouwvergunningen in juli met 1,8 procent tot 560.000.

Home Depot ziet winst en omzet teruglopen in tweede kwartaal

Home Depot, een van de grootste Amerikaanse winkelketen die huis- en tuinartikelen verkoopt, heeft de nettowinst in het tweede kwartaal zien dalen met 7 procent tot 1,12 miljard dollar. Per aandeel bedroeg de nettowinst 66 dollarcent, tegenover 71 dollarcent in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 9 procent tot 19,1 miljard dollar. Daarnaast nam de identieke omzet, de omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn, met 8,5 procent. Voor 2009 verwacht het Amerikaanse bedrijf dat de omzet met 9 procent zal dalen. Home Depot verhoogde echter de winstverwachting per aandeel van 0 tot 7 procent ten opzichte van 2008. Eerder dit jaar ging de winkelketen nog uit van een daling van de winst per aandeel op jaarbasis van 7 procent.

Stijgers en dalers

Brunel grootste stijger vandaag Winnaar vandaag op het Damrak was Brunel met een koersstijging van 8,63 procent. Aalberts sloot 5,14 procent. Macintosh Retail en TKH wonnen respectievelijk 4,84 en 4,68 procent. Halfgeleiderfabrikant ASM International zag de koers met 4,52 procent stijgen.

Crucell, dat wederom een nieuw contract bekend maakte, was vandaag de hekkensluiter met een daling van 2,94 procent. SNS Reaal, dat tegenvallende kwartaalcijfers bekend maakte, verloor 1,93 procent, terwijl Antonov 1,59 procent verloor. CSM en VastNed Offices verloren respectievelijk 1,18 en 1,01 procent.

Wall Street

Tegen zessen staat Wall Street op winst. De Dow Jones staat 0,77 procent in de plus, terwijl de S&P500 0,86 procent hoger staat. De Nasdaq noteer 1,04 procent boven het slot van maandag.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.