Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

NHG-baas vindt crisis in Nederland reuze meevallen

NHG-baas vindt crisis in Nederland reuze meevallen
20 aug 2009 om 09:30

Directeur van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Karel Schiffer liet in een vraaggesprek met het ANP weten dat de economische crisis in Nederland reuze meevalt in vergelijking met landen als de VS en Engeland. Ook de problemen op de huizenmarkt zijn volgens de CEO niet zo groot. Volgens Schiffer laten mensen zich te makkelijk slecht nieuws aanpraten. De directeur zou dan ook graag meer beweging op de Nederlandse huizenmarkt zien. “ Huizen zijn de afgelopen tien jaar in waarde verdubbeld. Dat er nu 5 procent af gaat, is geen reden om te blijven zitten,” zo stelde Schiffer.

Bodem nog niet in zicht

NHG ziet de toekomst voor de Nederlandse huizenmarkt niet zo somber in. Het aantal executieverkopen is nu 800, op een totaal  van 750.000 actieve leningen met NHG. Het bedrijf voorziet een voorlopige stijging van de executieverkopen, die in 2014 weer zal dalen. De reserves zullen hierdoor voor het eerst in de geschiedenis afnemen, maar Schiffer stelt dat ‘de bodem voorlopig nog geenszins in zicht is’.

Drukke tijden

Sinds de crisis kiezen veel mensen voor een garantiehypotheek en het zijn dan ook drukke tijden voor NHG. De NHG-grens werd per 1 juli door het kabinet verhoogd van 265.000 naar 350.000 om zo de woningmarkt weer omhoog te helpen. Topman Schiffer liet het ANP dan ook weten dat ongeveer 75 procent van alle verkochte hyptheken het label ‘NHG’ heeft.  Door de maatregel van het kabinet zegt Schiffer te kunnen rekenen op zo’n 15.000 tot 20.000 extra verkochte huizen tot eind volgend jaar. De verhoogde kostengrens zou mensen kunnen bijstaan in het verkopen van hun huis. ‘Als hierdoor de woningmarkt stabiliseert, zijn we tevreden’ , aldus Schiffer.

Door: Marleen Luttje, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.