Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX op einde handelsdag toch nog onderuit

AEX op einde handelsdag toch nog onderuit
11 jan 2010 om 18:08

De beurs van Amsterdam is toch nog kopje onder gegaan. Vanochtend leek een goede dag te worden. China liet weten zijn export flink te hebben verhoogd en Heineken kondigde een overname van formaat aan. Aanvankelijk ging Wall Street mee in de positieve stemming, maar winstnemingen drukten het sentiment hier al vlot, waarna ook de beurzen in Europa volgden. De AEX verloor uiteindelijk 0,4 procent op 340,52 punten. De AMX won nipt, 0,1 procent op 536,75 punten.

 

Heineken op flinke plus door overname Femsa Heineken versterkt positie door overname Mexicaanse Femsa

Heineken is vanochtend met een koerswinst van 4,95 procent de sterkste stijger op de AEX nadat de bierbrouwer het Mexicaanse Femsa overnam voor 3,8 miljard euro. Heineken betaalt de overname met aandelen. Femsa krijgt een belang van 12,5 procent in Heineken en 14,9 in Heineken Holding. Volgens analisten van SNS is Heineken gedwongen tot de overname van Femsa uit strategische noodzaak. De Amsterdamse bierbrouwer is vooral aanwezig op de volwassen biermarkten in het westen, maar ondervertegenwoordigd in de opkomende landen. Volgens de analisten van SNS moet Heineken relatief veel op tafel leggen voor Femsa. Het bedrijf betaalt voor de Mexicaanse bierbrouwer ongeveer 11 keer de EBITDA, waardoor het zes jaar duurt voordat de overname positief bij draagt aan het bedrijfsresultaat. Volgens Kris Kippers van Petercam is de overname van Femsa door Heineken een “goede zet,” vooral doordat  de Amsterdamse bierbrouwer zich niet in de schulden hoeft te steken voor de acquisitie. Heineken wist een koerswinst van 3,25 procent op dagbasis te realiseren en was daarmee de grote winnaar binnen de AEX.

 

Heijmans staat voor moeilijk jaar

Rob van Gelder, topman bij bouwbedrijf Heijmans , stelde maandag in zijn nieuwjaarstoespraak dat 2010 een lastig jaar wordt. Van Gelder rekent er niet op dat de markten waarop het bouwbedrijf actief is, al in 2010 herstel zullen tonen. Het komend jaar zal voor Heijmans een jaar worden waarbij "de omzet verder zal teruglopen, de bedrijfsresultaten bescheiden doch positief zullen zijn en de schuldpositie verder verminderd kan worden." Heijmans schrapte in 2009 1.300 arbeidsplaatsen, versterkte middels een claimemissie de vermogenspositie met 100 miljoen euro en besloot qua strategie zich voornamelijk te richten op de Nederlandse markt. Het fonds verloor 1,8 procent aan beurswaarde.

 

Galapagos en Roche starten samenwerking

Galapagos kondigt vandaag voorbeurs aan dat zij een wereldwijde strategische alliantie met Roche is aangegaan. Binnen de alliantie, die over meerdere jaren loopt, zullen nieuwe medicijnen tegen de chronische longziekte COPD worden ontwikkeld. Galapagos heeft een  technologie  betaling van 6 miljoen euro van Roche ontvangen. Galapagos komt daarnaast in aanmerking voor succesbetalingen voor R&D, productregistratie en het behalen van specifieke verkoopniveaus.  Deze succesbetalingen kunnen oplopen tot meer dan 400 miljoen euro, plus royalty’s over de verkoop van elk product dat onder de overeenkomst valt. Galapagos won ruim 7 procent.

 

Stijgers en dalers

Heineken was maandag de grote winnaar op het Damrak (+3,3%) gevolgd door Air France-KLM met 3,0 procent. De luchtvaartmaatschappij maakte cijfers over december bekend. Hoewel de cijfers verdeeld waren, kozen beleggers er voor om te focussen op de positieve punten. Ordina (+2,4%), ProLogis (+2,3) en AMG (+2,1%) waren de overige stijgers. Bij de dalers ASML en ASMi aan kop met een min van 3,8 en 2,9 procent. Ook Wessanen verloor, 2,8 procent. ASMi, Wessanen en ook TomTom (-0,9%) zijn volgens analist Michael Jabroer van Keijser Capital de drie fondsen op het Damrak waarop de grootste shortposities zijn genomen.

 

Wall Street

De beurzen op Wall Street gingen aanvankelijk goed van start, maar om zes uur stond de Dow Jones-index op een lichte winst van 0,2 procent op 10.634 punten. De S&P staat op de slotstand van afgelopen vrijdag en de Nasdaq verliest 0,3 procent. Hoewel de beurs van New York aanvankelijk met winst startte, zakte de beurs vervolgens in de rode cijfers als gevolg van winstnemingen. De beurs zal vandaag geen al te grote uitslagen laten zien, zo is de verwachting. Vanavond nabeurs zal Alcoa het cijferseizoen aftrappen en beleggers kijken hier naar uit. De stemming onder hen is overwegend positief.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.