Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: eerste handelsweek zorgt voor fraaie plussen

Beursupdate: eerste handelsweek zorgt voor fraaie plussen
11 jan 2010 om 10:06

De Amsterdamse beurs is 2010 goed gestart. Sloot de AEX op 31 december op een stand van ruim 335 punten en noteerde de AMX op bijna 511 punten, na 1 week handel staat de hoofdindex 2 procent hoger op net geen 342 punten en pakt de AMX zelfs 5 procent stijging op een stand van 536 punten. De afgelopen jaren is vaak gebleken dat koerswinst in de eerste handelsweek van het jaar leidt tot koerswinst over het gehele handelsjaar. Als deze theorie ook dit jaar blijkt te kloppen dan kunnen we een fraai beleggingsjaar tegemoet zien. Afgelopen vrijdag kwam Amerika met meer cijfers over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Het aantal banen nam met 84.000 stuks af en de werkloosheid bleef stabiel op 10,0 procent. Na een korte schrikreactie op de mondiale beurzen concludeerden beleggers dat de arbeidsmarkt zich verder stabiliseert, wat als positief werd ervaren.

 

 

Omzetverhoging Philips goed ontvangen

 

Begin van de handelsweek liet Philips weten dat het verwacht dat zijn omzet verder zal toenemen. Zodra de effecten van de crisis voorbij zijn, denkt het Eindhovense bedrijf 6 procent omzetgroei per jaar te kunnen realiseren. Analisten van ABN Amro hebben Philips op de Recommended List gezet. Reden voor de plaatsing van het elektonicaconcern op de lijst is dat de marktomstandigheden voor het bedrijf aan het verbeteren zijn, en dat wordt volgens de analisten door de financiële markten vooralsnog onderschat.

 

 

TomTom doorbreekt weerstand

 

“Als je technisch gaat kijken, is TomTom bezig uit te breken. Er ligt een weerstand bij 7,00 euro, en een gap bij 8,10 euro”, aldus Michael Jabroer van Keijser Capital. Hij stelt daarbij dat beleggers meer geneigd zijn om naar technische analyse te kijken vanwege gebrek aan fundamenteel nieuws. Daarnaast betekent de opwaartse trend dat beleggers die short zijn gegaan, hun positie moeten gaan afdekken. Volgens Jabroer is TomTom een van de drie aandelen aan het Damrak waar de grootste shortposities op zijn genomen.

 

 

‘Aegon is koopwaardig’

 

Maarten Altena, analist bij SNS Securities, heeft vrijdagmorgen een rapport uitgebracht waarin hij acht redenen noemt om nu te investeren in Aegon . De analist is van mening dat Aegon ondergewaardeerd is in vergelijking tot, met name, zijn Amerikaanse sectorgenoten. Dit ondanks de recente koersstijging die Aegon boekte. Daarbij rekent Alterna er op dat de bankverzekeraar betere condities weet af te dwingen bij het terugbetalen van de ontvangen staatssteun. Op de pensioenmarkt kan Aegon mogelijk de komende periode goede zaken doen. De pensioenfondsen van een aantal Nederlandse bedrijven is in de problemen geraakt en dit biedt kansen voor Aegon, nu de onderneming weer beschikt over de vereiste dekkingsgraad van 105 procent. Tot slot is de kans op nieuwe afschrijvingen volgens Altena afgenomen.

 

 

Sligro boekt keurig resultaat

 

Sligro Food heeft een sterk resultaat over 2009 gezet, zo blijkt volgens Richard Withagen van SNS Securities uit de cijfers over 2009. Vooral Food Retail deed het goed volgens Withagen. “De markt is in de loop van 2009 verslechterd, maar bij Sligro zie je juist een omzetgroei.” Over 2009 steeg de omzet van Food Retail van 724 tot 727 miljoen euro, en in het vierde kwartaal van 2009 nam de omzet van Retail toe van 172 tot 189 miljoen euro. De analist stelt dat de prestaties van EMTÉ met een omzetstijging van 10,3 procent in het vierde kwartaal “heel erg sterk zijn.”

 

 

Meer halfgeleiders verkocht

 

De verkoop van halfgeleiders is in november met 8,5 procent op jaarbasis gestegen, zo berekende de Semiconductor Industry Association. Dit betekende de eerste maandelijkse stijging in 2009 in vergelijking tot de maandelijkse verkopen in 2008. Er was, in tegenstelling tot de verwachtingen, aan het einde van 2009 meer vraag naar halfgeledeiders. De introductie van Windows 7 zou een van de factoren zijn geweest die hieraan ten grondslag heeft gelegen. ASML wist niet te profiteren van het goede nieuws, waar ASMi de koers wel zag stijgen.

 

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.