Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Heineken uitblinker op hoger Damrak

Heineken uitblinker op hoger Damrak
11 jan 2010 om 10:40

Het Damrak is vanochtend voortvarend van start gegaan nadat Wall Street vrijdag ondanks tegenvallende banencijfers hoger sloot. Daarnaast bleek vanochtend dat de Chinese export uit het dal aan het komen is, wat wijst op herstel van de wereldeconomie na de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Rond de klok van kwart over tien staat de AEX 0,99 procent hoger op 345,32 punten. Op de andere beurzen van Europa is er ook sprake van optimisme onder beleggers. De winsten lopen uiteen van 1,10 procent voor de FTSE tot 0,86 procent voor de DAX.

Heineken in trek na overname Femsa

Heineken is vanochtend met een koerswinst van 4,95 procent de sterkste stijger op de AEX nadat de bierbrouwer het Mexicaanse Femsa overnam voor 3,8 miljard euro. Heineken betaalt de overname met aandelen. Femsa krijgt een belang van 12,5 procent in Heineken en 14,9 in Heineken Holding. Volgens analisten van SNS is Heineken gedwongen tot de overname van Femsa uit strategische noodzaak. De Amsterdamse bierbrouwer is vooral aanwezig op de volwassen biermarkten in het Westen, maar ondervertegenwoordigd in de opkomende landen. Volgens de analisten van SNS moet Heineken relatief veel op tafel leggen voor Femsa. Het bedrijf betaalt voor Femsa ongeveer 11 keer de EBITDA, waardoor het zes jaar duurt voordat de overname positief bij draagt aan het bedrijfsresultaat.

Volgens Kris Kippers van Petercam is de overname van Femsa door Heineken een “goede zet,” vooral doordat  de Amsterdamse bierbrouwer zich niet in de schulden hoeft te steken voor de acquisitie. Daarnaast betekent de betaling in aandelen dat Femsa eveneens belang heeft bij een goede integratie in het concern, aldus Kippers. Ook Kippers is van mening dat een overname buiten het Westen noodzakelijk is voor Heinken. Het bedrijf “zat anders vast in de stabiele biermarkten”, zo stelt de analist van Petercam. In tegenstelling tot Withagen vind Kippers dat de overnameprijs meevalt. Kippers verhoogt zijn advies van Buy naar Add.

Wessanen verliest na advies verlaging

Wessanen staat 1,58 procent lager op 4,05 euro nadat Richard Withagen van SNS Securities het advies voor Wessanen verlaagde naar Sell van Reduce. Het koersdoel blijft gehandhaafd op 3,50 euro. Volgens Withagen kan het aandeel met een prijs van 9 keer de 2010 EV/EBITDA verhouding en 24 keer de Price/Earnings Ratio moeilijk goedkoop worden genoemd. De analist stelt dat de koers kunstmatig hoog wordt gehouden door overnamespeculaties. Withagen acht een overname echter onwaarschijnlijk. Er zijn geen strategische partners voor Wessanen, en het bedrijf is te duur voor een private equity fonds.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.