Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

American Airlines doet JAL verbeterd voorstel

American Airlines doet JAL verbeterd voorstel
12 jan 2010 om 14:20

American Airlines (AA) heeft samen met mede “oneworld Alliance”-oprichters British Airways, Qantas Airways en Cathay Pacific Airways een nieuw voorstel voor Japan Airlines (JAL) gedaan. Dit maakte de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij vandaag middels een persbericht bekend. Het voorstel moet een belangrijk onderdeel worden van een uitgebreid, door de Japanse overheid geleide herstructureringsplan voor JAL. Volgens AA zal JAL bij de acceptatie van het voorstel over een periode van drie jaar een commercieel voordeel van 2 miljard dollar behalen. Daarbij lopen de Japanse overheid en de Japanse belastingbetalers een minimaal risico, aldus AA. AA ziet JAL als een belangrijk onderdeel van oneworld.

Voorstel

Het voorstel van de oneworld-oprichters bestaat uit twee delen. Het eerste deel van het plan betreft het versterken van de commerciële relaties tussen JAL, AA, British Airways en Qantas. Deze maatregel moet JAL over een periode van drie jaar 2 miljard dollar opleveren. Dit bedrag bestaat onder meer uit 1,5 miljard dollar die JAL op dit moment reeds ontvangt uit de voortgezette activiteiten van oneworld. Daarnaast garandeert AA JAL 300 miljoen dollar, British Airways versterkt de Japanse luchtvaartmaatschappij met 200 miljoen dollar. Het tweede deel van het plan bestaat uit de herstructurering van JAL. AA is bereid zijn expertise te delen met de Japanse luchtvaartmaatschappij om zo de kosten van het concern te drukken.

Air France-KLM heeft interesse in JAL

Zaterdag meldde De Telegraaf dat Air France-KLM eveneens een flink bedrag in JAL wil steken. De Japanse luchtvaartmaatschappij heeft grote financiële problemen en dreigt failliet te gaan als er geen oplossing komt voor de huidige miljardenschuld. Inmiddels zijn de schulden opgelopen tot meer dan 9 miljard euro.

Door: Ruud Geerdinck, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.