Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs sluit in het rood

Amsterdamse beurs sluit in het rood
12 jan 2010 om 18:18

De beurs van Amsterdam is vandaag lager gesloten. Het sentiment op Beursplein 5 werd onder meer gedrukt door teleurstellende berichten van aluminiumproducent Alcoa en oliemaatschappij Chevron . Alcoa meldde tegenvallende resultaten over het vierde kwartaal van 2009, terwijl Chevron met een winstwaarschuwing kwam. De AEX opende vandaag nog wel licht hoger, maar de index van de Amsterdamse hoofdfondsen zakte al snel onder het slotniveau van gisteren. Uiteindelijk sloot de AEX op 336,77 punten, een verlies van 1,10 procent. De AMX daalde 0,77 procent en eindigde de handelsdag op 532,62 punten.

Océ sluit vierde kwartaal af met rode cijfers

Océ heeft in het vierde kwartaal een nettoverlies geleden van 23 miljoen euro tegenover een nettowinst van 1 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar en een nettoverlies van 25 miljoen euro in het derde kwartaal. Dat meldt Océ in een persbericht. De omzet van de printerfabrikant uit Venlo daalde op jaarbasis met 15 procent tot 683 miljoen euro (631 miljoen euro in derde kwartaal), terwijl het bedrijfsresultaat verslechterde van 16 miljoen euro tot 7 miljoen euro negatief. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News noemden de resultaten van Océ (iets) tegenvallend en voorzien een moeilijk jaar voor het concern.

“Shell kiest voor rendement boven groene energie”

Topman Peter Voser van Royal Dutch Shell
zegt in een interview op de website van Shell dat de herstellende energiemarkt vele kansen biedt voor verdere ontwikkelingen in alternatieve brandstoffen. De aandeelhouders van Shell prefereren op dit moment echter rendement boven groene energie, waardoor een aantal vormen van energie niet langer deel uitmaken van het aanbod van het olieconcern. Shell stopte recent bijvoorbeeld met zijn investeringen in zonne- en windenergie. Het bedrijf ziet, ondanks de nodige bezwaren, wel brood in biobrandstof. Voser meldde verder dat hij denkt dat de sterke kaspositie, cashflow en dito kredietbeoordeling een goede weerspiegeling is van operationele de prestaties van Shell, ook op het gebied van kostenreductie en herstructurering. Deze gegevens in combinatie met toekomstige groei betekent dat Shell zijn investeringsstrategie kan uitvoeren en zijn dividendbeleid consistent zal kunnen houden, aldus Voser.

Pharming Group meldde dat het vergevorderde gesprekken voert kver de verkoop en marketing van zijn middel Rhucin Stijgers en dalers

Pharming Group (+ 7,74 procent) voert vandaag de ranglijst van stijgers aan op Beursplein 5. Beleggers reageerden positief op het bericht dat het biotechbedrijf vergevorderde gesprekken voert over de verkoop en marketing van zijn middel Rhucin. Branchegenoot Galapagos behoorde gisteren reeds tot de grootste stijgers en kende vandaag opnieuw een goede dag. Het bedrijf meldde de ontdekking van nieuwe targets voor kanker-onderzoek en ontvangt daarvoor 1,6 miljoen euro. Het aandeel Galapagos won vandaag 1,10 procent. Andere fondsen die in beurswaarde stegen waren ProLogis European Properties (+3,37 procent), Koninklijke Ten Cate (+1,72 procent), ASML (+1,65 procent), BinckBank (+1,43 procent) en Corio (+1,38 procent). Verschillende financiële instellingen verhoogden onlangs het koersdoel van Corio.

Als gevolg van de berichten van Alcoa en Chevron waren de aandelen van Fugro (- 2,94 procent), ArcelorMittal (-2,82 procent), Shell (-1,31 procent) en SBM Offshore (-1,30 procent) niet in trek bij beleggers. De grootste daler op het Damrak was ASMi met een verlies van 3,32 procent op de voet gevolgd door Imtech (-3,20 procent).

Tussenstand Wall Street

De beurzen in de Verenigde Staten doen het weinig beter dan de beurs van Amsterdam. De Dow Jones heeft rond de klok van zes uur 0,47 procent verloren en noteert op 10.613,73 punten. De S&P 500 en de Nasdaq staan respectievelijk 0,75 procent en 1,07 procent lager.

Door: Ruud Geerdinck, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.