Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Shell kiest voor rendement boven groene energie`

`Shell kiest voor rendement boven groene energie`
12 jan 2010 om 18:03

Peter Voser, CEO van Shell, meent dat de herstellende energiemarkt vele kansen biedt voor verdere ontwikkelingen in alternatieve brandstoffen. Dat stelt Voser in een interview op de website van Shell. De economie toont inmiddels weer tekenen van herstel en hiermee zal ook de vraag naar energie weer toenemen. De olieprijs is de afgelopen periode als gevolg hiervan duidelijk gestegen. Op dit moment wordt meer dan 80 dollar per vat betaald. De prijsstelling wordt echter niet veroorzaakt door de vraagzijde, maar juist door het aanbod. De OPEC drijft de prijs op. Op de lange termijn zal de prijs echter nog hoger uitkomen, is de mening van Voser. Hij erkent de noodzaak om nu actie te ondernemen en zuiniger om te gaan met bestaande energiebronnen en het vinden en rendabel maken van nieuwe alternatieve bronnen. De politiek zal hierin ook zijn verantwoordelijkheid moeten nemen

 

Nieuwe investeringen

De eerste tekenen van herstel met de stijgende olieprijs betekent wel dat investeringen in de upstreamzijde (ontdekken en oppompen) en in alternatieve brandstoffen weer kunnen toenemen nadat deze respectievelijk met 20 en 40 procent waren teruggevallen, aldus de topman. Wel waarschuwt hij dat het herstel fragiel is. Het herstel is nog goeddeels afhankelijk van overheidsstimulanses en niet van vertrouwen onder consumenten.

 

Aandeelhouders Shell willen ROI

Recent heeft Shell zijn investeringen in zonne- en windenergie stopgezet. De oliereus krijgt het verwijt nog altijd te afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. CEO Voser pareert het verwijt met de mededeling dat zijn aandeelhouders rendement prefereren, wat betekent dat bepaalde vormen van energie niet langer deel uitmaken van het aanbod van Shell, ook al neemt de vraag naar groene energie toe. Shell ziet wel brood in biobrandstof, maar ook hier kleven bezwaren aan. Met innovaties denkt Voser de bezwaren te kunnen overwinnen, maar hij waarschuwt direct door te zeggen dat dit niet van vandaag op morgen zal lukken. Voser eindigt dit punt met de klimaattop in Kopenhagen.  Nieuwe onderhandelingen en discussies zijn door de top op gang gebracht.

 

Recente ontwikkelingen

Begin januari heeft het Iraakse kabinet de contracten voor de ontwikkeling van het Majnoon olieveld door Shell en de Maleisische partner Petronas goedgekeurd. Het Majnoon-veld is een van de grootste olievelden van Irak. Shell heeft een belang van 45 procent in het Majnoonveld.
Halverwege december meldde Shell van plan te zijn een aantal Nigeriaanse olievelden van de hand te doen . Shell beschikt over grote reserves in het Afrikaanse land (16 procent van de totale productie in 2008), maar wordt van tijd tot tijd dwars gezeten door de Nigeriaanse overheid en rebellen. Voser laat weten dat Nigeria nog altijd een dominante positie inneemt in de focus van Shell, maar dat het met betrekking tot zijn groeistrategie niet langer afhankelijk is van het politiek instabiele land.

 

Voser denkt dat de sterke kaspositie, cashflow en dito kredietbeoordeling een goede weerspiegeling is van operationele de prestaties van de onderneming, ook op het gebied van kostenreductie en herstructurering, in combinatie met de toekomstige groei zal dit betekenen dat Shell zijn investeringsstrategie kan uitvoeren en zijn dividendbeleid consistent zal kunnen blijven realiseren.

 

Door: Sanne Rolsma, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.