Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Afname Nederlandse industriële productie teruggelopen

Afname Nederlandse industriële productie teruggelopen
13 jan 2010 om 09:56

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2 procent lager dan in november 2008, dit meldt het CBS . Deze afname is veel kleiner dan die in oktober. Toen was de productie nog 7 procent lager dan een jaar eerder. De industriële productie lag in het eerste half jaar van 2009 circa 13 procent lager dan een jaar eerder; sindsdien is de afname steeds kleiner geworden. Dit is mede toe te schrijven aan de terugval van de productie in de tweede helft van 2008.

In de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofproductenindustrie was de productie 16 procent hoger dan een jaar eerder. In de overige branches was de productie lager dan in november 2008. De terugval was het grootst in de transportmiddelenindustrie, daar werd 30 procent minder geproduceerd. In de voedings- en genotmiddelenindustrie was de afname slechts 2 procent.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode oktober – november een fractie groter dan die in de periode augustus – september 2009.

Door: Roos Toering, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.