Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdam met keurige winst de dag uit

Amsterdam met keurige winst de dag uit
13 jan 2010 om 17:50

De beurs van Amsterdam is woensdag met winst gesloten. Hoewel het Damrak een goede start kende, zakte de AEX kort voor opening van Wall Street alsnog door het ijs. Ook de AMX ging onderuit, maar wist voordat de slotkoers van dinsdag in zicht kwam de trend te keren. DE AEX sloot op 338,18 punten, een plus van 0,4 procent. De AMX noteerde een zelfde procentuele stijging, op 534,84 punten. De hoofdindex had flink te lijden onder het verlies van Arcelor Mittal en Shell, waar de rest van de index vrijwel op winst stond. Beleggers wereldwijd twijfelen aan het hersteltempo van de Chinese economie. Shanghai heeft de banken strengere kapitaaleisen opgelegd waardoor de nationale kredietverlening mogelijk in gevaar komt. Als deze tegenvalt dan zullen de grondstofprijzen lagere niveau’s opzoeken. De olieprijs is al enkele dollars gedaald. Vanavond komt de Federal Reserve met het Beige Book en naar verwachting geeft president Barack Obama morgen meer inzicht in de heffing die hij de financiele sector wil opleggen om de kosten van het Troubled Asset Relief Progam te drukken. Handelaren gedijen slecht bij onzekerheid waardoor Obama beter duidelijkheid kan scheppen over zijn plannen.

 

Nieuwe strategie Wessanen niet met open armen onthaald Stijgers en dalers

Op de lijst van stijgers vandaag slechts één AEX-fonds. Uitgever Reed Elsevier won 1,9 procent zonder dat hiervoor een specifieke reden was. Midkapper Arcadis was met een dagwinst van 4,1 procent de sterkste stijger van woensdag. Vastgoedfonds ProLogis steeg met 2,8 procent en bouwbedrijf Heijmans won 2,3 procent. Het bouwbedrijf maakte vanmiddag een opdracht voor de bouw van een ziekenhuis in Amersfoort bekend. De lijst met winnaars wordt afgesloten door Binck dat 1,9 procent aandikte.

 

Bij de dalers gaat Wessanen aan kop. Vandaag hield de voedingsmiddelenproducent een aandeelhoudersvergadering waarin het bestuur de nieuwe strategie uit de doeken deed en de aandeelhouders de verkoop van Tree of Life goedkeurden. Kabelaar Draka moest woensdag 1,7 procent inleveren en AMG 1,1 procent. SNS Reaal wist het verlies tot net onder de 1 procent te houden en Shell verloor 0,7 procent. Samen met Arcelor Mittal (-0,2 procent) drukte de twee zwaargewichten zwaar op een verder vrijwel groene AEX.

 

Nederlandse export haast weer op niveau

Het volume van de uitvoer van goederen was in november 2 procent kleiner dan een jaar eerder. In oktober was dit nog 6 procent. De geringe afname in november komt ook doordat de uitvoer in november 2008 voor het eerst flink lager was. Het volume van de invoer nam in november met ruim 8 procent af. Ook dit is minder laag dan in voorgaande maanden. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten, aldus het CBS.

 

Duitse economie krimpt met 5 procent

Het bruto binnenlands product (BBP) van Duitsland is over 2009 gekrompen met 5,0 procent, na een groei van 2,5 procent in 2007 en 3,2 procent in 2006. Dat meldt het Statistisches Bundesamt Deutschland, het Duitse bureau voor de statistiek. Het is voor het eerst in zes jaar tijd dat de Duitse economie op jaarbasis is gekrompen. In 2003 nam het Duitse BBP met 0,2 procent af.

 

Nederlandse kredietmarkt vol activiteit

Met de eerste veiling van staatsleningen is het jaar goed begonnen voor de kapitaalmarkt en zijn diverse bedrijven en instanties aangezet tot lenen. Dat is vandaag te lezen in het Financieele Dagblad. Uitgevende instanties lijken te willen profiteren van de nog lage rente. Naast de overheid, lenen bedrijven en banken op grote schaal op de obligatiemarkt. Zo heeft Rabobank 3,5 miljard euro geleend voor tien jaar tegen een rente van 4,125 procent Daarnaast komt ING met een door hypotheek gedekte lening van tien jaar voor 1,25 miljard tegen 4 procent. Autofabrikant BMW kwam de afgelopen dagen met leningen, net zoals SNS Bank en de Spaanse banken BBVA en Bancaja.

 

Wall Street tussenstanden

Even na half zes noteren de Dow, S&P en de Nasdaq op nipte winsten. Beleggers wachten het Beige Book en de plannen van president Obama af.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.