Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Arcelor trekt AEX omhoog

Arcelor trekt AEX omhoog
14 jan 2010 om 18:04

De AEX heeft op een dip tijdens de opening van Wall Street na de hele dag voort weten te bouwen op de openingswinst van rond de 0,7 procent. Daardoor sloot de index vandaag uiteindelijk 0,72 procent hoger op 340,61 punten. De hogere slotstand kwam nadat beleggers een voorschot namen op het cijferseizoen door te gaan kopen, ondanks tegenvallende macrocijfers. Amerikaanse eerste steunaanvragen lieten een stevige daling zien, en detailhandelsverkopen verliepen in december ook niet naar wens. Daarnaast bleek dat in 2009 het aantal in beslagleggingen op woningen flink was toegenomen. Op de andere beurzen van Europa was de stemming redelijk goed doordat beleggers niet te veel over de oceaan keken. De FTSE eindigde 0,4 procent hoger, en de CAC-40 en de DAX wonnen respectievelijk 0,4 en 0,3 procent.

Stijgers en dalers

Arcelor trekt de kar op hogere AEX Logica was vandaag met een koerswinst van 2,85 procent de grootste stijger. Het enige nieuws rond de automatiseerder was gisteren het binnenhalen van een contract met een onbekende waarde in het Verenigd Koninkrijk. Arcadis stond op de tweede plaats met een winst van 2,57 procent. Op de AEX ging ArcelorMittal onbetwist aan kop met plus 2,47 procent. De staalreus had vandaag de wind mee vanwege goede koerswinsten van mijnbouwbedrijven op de beurs van Londen. Beleggers hopen dat de toegenomen prijzen van ijzererts zich gaan vertalen naar hogere prijzen en volumes voor staal. SBM Offshore zag de koers met 2,34 procent omhoog gaan, en Air France-KLM won 2,08 procent.

Wessanen droeg de rode lantaarn met een verlies van 3,51 procent. Het gehavende fonds kreeg na een koersdoelverlaging van SNS een tweede negatieve beoordeling van analisten. Analisten van Petercam zien de kansen voor Wessanen op midden-lange termijn als goed, maar op korte termijn kan het moeilijk worden voor het op biologisch voedsel gerichte bedrijf. Het advies werd verlaagd naar Sell van Hold en het koersdoel ging naar 3,50 euro van 4,30 euro, zo meldde het ANP. Macintosh Retal verloor 2,96 procent en Kas Bank ging met 2,14 procent achteruit. TomTom behoorde wederom tot de verliezers. Vandaag eindige de navigatiespecialist 1,54 procent in het rood.  Verder verloor Nutreco 1,48 procent.

Trichet – `Geen voorkeursbehandeling voor Griekenland`

Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft het idee dat Griekenland of andere landen gedwongen worden de Europese Monetaire Unie (EMU) te verlaten vanwege slechte overheidsfinanciën een “absurde hypothese” genoemd. Dat zei Trichet tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit van de ECB. Tegelijkertijd benadrukte de ECB-president dat “geen enkele regering en geen enkele staat hoeft te rekenen op een voorkeursbehandeling.”

De centrale bank verlaagde naar aanleiding van de kredietcrisis en de recessie de vereiste rating voor onderpand naar BBB. Voor het einde van het jaar wil de ECB de ratingsvoorwaarden optrekken naar A-. Dat zou een probleem kunnen zijn voor Griekse staatsobligaties, die vanwege het grote begrotingstekort van het land door Amerikaanse kredietbeoordelaars zijn verlaagd. Fitch heeft momenteel een rating van BBB+ voor Griekenland, en Standard & Poor’s geeft schulden van het land een A-/A-2.

Tussenstand Wall Street

Wall Street komt in de ochtendhandel maar zwakjes uit de startblokken. Rond de klok van zes winnen de Dow Jones en de Nasdaq rond de 0,1 procent. De S&P 500 staat een honderdste procent in de min. Beleggers vandaag op Wall Street hopen op positieve cijfers van Intel nadat eerder op de dag het macronieuws tegen viel. Voorafgaand aan de cijfers van de chipfabrikant staan IBM, Microsoft en Hewlett-Packard op winst van tussen de 0,9 en 1,5 procent. Retailers als Wal Mart en Fast Food keten McDonalds moeten daarentegen terrein prijs geven.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.